SVE STAJE / Njemačku u ponedjeljak čeka kaos. Ništa neće voziti: Počinje najveći štrajk u posljednjih 30 godina

Image
Foto: AP Photo/Matthias Schrader

Štrajkom bi moglo biti pogođeno oko 380.000 putnika. Njemački sindikati traže veće plaće. Deutsche Bahn je za ponedjeljak otkazao sve usluge. Štrajkat će i poduzeće za autoceste te vodni promet. Putničkog prometa neće biti u Frankfurtu, najvećoj njemačkoj zračnoj luci, a ni u Münchenu

26.3.2023.
17:36
AP Photo/Matthias Schrader
VOYO logo

Cijelokupni prometni sektor u Njemčakoj ide u štrajk. Naime, diljem zemlje će se u ponedjeljak, 27. ožujka održati štrajk zaposlenika u željezničkom, zračnom i pomorskom prometu, javlja Deutsche Welle. Kako su napisali, sindikati su najavili veliki jednodnevni štrajk na koji su pozvali 350.000 zaposlenih, a radi se o najvećem takvom štrajku u posljednjih 30 godina.

Šef sindikata Verdi, Frank Werneke, rekao je da očekuju visok udio sudjelovanja i te da bi učinak mogao biti ogroman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP Photo/Matthias Schrader

Kada je riječ o željeznici, štrajk se odnosi na željeznički promet u cijeloj Njemačkoj, a Deutsche Bahn je otkazao sve usluge vlakova za ponedjeljak. Tako je predsjednik sindikata EVG Martin Burkert preporučio putnicima da dolazak na svoja odredišta stignu u nedjelju.

Štrajkat će i poduzeće za autoceste te vodni promet. Zamjenica Kristin Bel iz sindikata Verdi rekla je da to obuhvaća i tunele. Ipak, još se ne zna o kojim je tunelima riječ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AP Photo/Matthias Schrader

Također su pozvali na štrajk na zračnih luka te u lokalnom javnom prijevozu. Tako primjerice putničkog prometa neće biti u Frankfurtu, najvećoj njemačkoj zračnoj luci, a neće ga biti ni u Münchenu.

Štrajkom bi moglo biti pogođeno oko 380.000 putnika. Njemački sindikati traže veće plaće. Sindikat Verdi traži povećanje plaće od 10.5 posto za dva i pol milijuna zaposlenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo