POTRAGA ZA RJEŠENJEM / 'Afganistan ne smije ponovo postati leglo međunarodnog terorizma'; Francuska ispituje namjere talibana

Za razliku od Rusije i Kine, EU i većina zapadnih zemalja zatvorili su svoja veleposlanstva u Kabulu

2.9.2021.
23:56
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Njemačka je spremna i dalje biti diplomatski nazočna u Kabulu ako talibani ispune određene uvjete, rekao je u četvrtak ministar vanjskih poslova Heiko Maas, a njegov francuski kolega Jean-Yves Le Drian je rekao da treba pričekati pozitivne signale da se skupina promijenila.

"Želimo u Kabulu vidjeti uključivu vladu, poštivanje temeljnih ljudskih i ženskih prava i Afganistan ne smije ponovo postati leglo međunarodnog terorizma", rekao je Maas novinarima u Sloveniji, gdje se sastao s kolegama iz EU-a na razgovorima o Afganistanu nakon završetka međunarodne misije i talibanskog preuzimanja vlasti.

"Ako ti uvjeti budu ispunjeni i ako sigurnosna situacija to dopušta, spremni smo na ponovnu diplomatsku nazočnost u Kabulu ", rekao je.

'U Afganistanu postoji nova stvarnost'

Za razliku od Rusije i Kine, EU i većina zapadnih zemalja zatvorili su svoja veleposlanstva u Kabulu i tako smanjili mogućnost izravnog utjecaja na novu vladu.

Francuski šef diplomacije Le Drian rekao je za list Le Figaro da Pariz želi vidjeti hoće li talibani dopustiti ljudima da napuste zemlju, omogućiti pristup humanitarnoj pomoći, prekinuti sve terorističke akcije i poštivati ljudska prava, posebice žena.

"Za sada nema naznaka da idu tim smjerom", rekao je Le Drian.

"U Afganistanu postoji nova stvarnost, sviđalo se to nama ili ne", rekao je Maas. "Ako Europska unija želi sudjelovati, što bi trebala, moramo djelovati brzo i naći zajedničko stajalište o Afganistanu", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali