BOGATAŠIMA SE TRESU SEFOVI / Njemački milijunaši u strahu: Svoju imovinu masovno prebacuju u Švicarsku, a imaju i dobar razlog za to

Njemački bogataši strahuju da bi ljevica, ako dođe na vlast, mogla uvesti poreze na bogatstvo i nasljedstvo

24.9.2021.
21:54
Goran Stanzl/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Mogući zaokret Njemačke ulijevo nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora uplašio je tamošnje milijunaše koji svoju imovinu masovno prebacuju u Švicarsku. Ovim potezom, bogataši tu alpsku zemlju i dalje smatraju pogodnim mjestom za čuvanje bogatstva, iako tamošnje vlasti pokušavaju na sve način skinuti taj stereotip sa sebe. No, podaci ih demantiraju jer Švicarska ima najviše inozemne imovine na svijetu, a priljev je u pandemijskoj 2020. - ojačao.

Vratimo se na Njemačku. Ako socijaldemokrati iz SPD-a, ljevičari iz Die Linke ili Zeleni dođu na vlast, mogli bi vratiti mogućnost uvođenja poreza na bogatstvo te povećati porez na nasljedstvo. "To je moguć znak za uzbunu, a poduzetničke obitelji su uznemirene", za Reuters tvrdi stručnjak za porezno pravo sa sjedištem u Njemačkoj, koji je poslovno vezan za Švicarsku.

No, nisu harači jedina briga njemačkih bogataša. U ova "grbava" vremena, ispunjena geopolitičkim napetostima i potencijalnim negativnim ekonomskim posljedicama pandemije, poitička stabilnost zemlje izrazito je na cijeni. Kancelarka Angela Merkel nakon punih 16 godina na čelu države odlazi u mirovinu, pa se svi pitaju - što dalje?

“Mnogi bogataši, osobito poduzetnici, strahuju da će se Njemačka pomaknuti ulijevo, kakav god bio izborni rezultat”, ističe Florian Dürselen, šef kompanije za upravljanje bogatstvom LGT Switzerland, koji je zadužen za europsko tržište.

Ankete zasad potvrđuju njihove strahove. SPD vodi za četiri posto ispred Merkelinih konzervativaca iz CDU-a. Dakle, Njemačka bi uskoro mogla oporezivati visoku imovinu i transakcije, ne samo domaćeg, već i inozemnog porijekla.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali