'PRAVEDNI SUDSKI SUSTAV'

NEMA MILOSTI NI ZA KRALJEVSKU OBITELJ: Princ prije nekoliko godina ubio čovjeka, danas je smaknut

Saudijska Arabija pogubila je danas člana kraljevske obitelji zbog ubojstva, što je rijetkost kada je posrijedi saudijska kraljevska obitelj.

Princ Turki bin Saud al-Kabir smaknut je u glavnome gradu Rijadu jer je u tučnjavi prije nekoliko godina ubio Saudijca Adela al Mahemida, stoji u priopćenju ministarstva unutarnjih poslova.

Ubio prijatelja

Kabir je 134. osoba osuđena na smrt Saudijskoj Arabiji od početka godine, uključujući domaće stanovnike i strane državljane.

List Arab News prenosi da je u studenome 2014. sud u Rijadu osudio neimenovanog princa na smrt zbog ubojstva njegova prijatelja. Kabir je ubio Al Mahemida u pucnjavi do koje je došlo nakon svađe u pustinjskom resortu u predgrađu Rijada u prosincu 2012. Pritom je još jedna osoba ozlijeđena, piše list. Pustinjski resorti su za Saudijce popularna mjesta za okupljanja i izlaske.

‘Pravedni sudski sustav’

Presuda je odraz kraljeva “pravednoga sudskog sustava”, kazao je ujak žrtve Abdul Rahman al Falaj za Arab News.

Većina smrtnih kazni u Saudijskoj Arabiji izvrši se odrubljivanjem glave mačem.

U zemlji se poštuju strogi islamski zakoni po kojima se ubojstvo, trgovina drogom, oružana pljačka, silovanje i apostazija kažnjavaju smrću.

Amnesty International tvrdi da je kraljevina tijekom 2015. izvršila najmanje 158 smrtnih kazni, po čemu je treća zemlja iza Irana i Pakistana. Amnestyjevi podaci ne uključuju Kinu.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr