"Najviše nas je razočaralo to da rijetki proizvođači na proizvodu označe postotak mesa u hrenovkama, a upravo to je informacija od važnosti za potrošače", kazala je Tanja Pajk Žontar iz Saveza za zaštitu potrošača (ZPS).
Od 12 uzoraka niti jedna nije preporučljiva
Od 12 uzoraka hrenovki po cijeni od 4 do 9 eura za kilogram koje su analizirali niti za jednu vrstu nisu ocijenili da ih mogu preporučiti s obzirom na kvalitetu i cijenu jer je cijena kilograma svinjskog buta 5 eura, a mlade govedine za odreske 8 eura.
U jednim hrenovkama uopće nije bilo govedine
Prema slovenskom pravilniku hrenovke bi naime morale sadržavati najmanje 75 posto "mesnog tijesta" od govedine i svinjetine, ali je istraživanje pokazalo da se proizvođači toga ne drže jer je u hrenovkama previše masnoća, kolagena i drugih dodataka, a u jednom analiziranom uzorku uopće nije otkrivena govedina.
Hina/Danas.hr