SEDAM UHIĆENIH

NAPAD NA ZABAVNI PARK I POLICIJU: Francuska policija otkrila što su teroristi planirali

Zabavni park bio je jedan od meta planiranih terorističkih napada u Francuskoj ovog vikenda, prenose francuski mediji. Policija je to otkrila nakon što je tijekom vikenda uhićeno sedam osumnjičenih za terorizam.

Osim zabavnog parka, planirali su napasti i ‘područje na kojem djeluje velik broj policajaca’, prenose mediji. Sedam osumnjičenih, francuskog, marokanskog i afganistanskog podrijetla, starosti između 29 i 37 godina, uhićeni su u Marseillesu i Strasbourgu u noći sa subote na nedjelju.

SPRIJEČEN TERORISTIČKI NAPAD U FRANCUSKOJ: Planirali napasti poznati božićni sajam u Strasbourgu?

Spriječeni brojni napadi u Francuskoj

Policija je provela tu raciju nakon osmomjesečne istrage. U ponedjeljak je francuski ministar vanjskih poslova Barnard Cazeneuve rekao novinarima da su uhićenja spriječila teroristički napad koji je već dugo vremena planiran na francuskom tlu.

Bernard Cazeneuve, francuski ministar unutarnjih poslova
Bernard Cazeneuve, francuski ministar unutarnjih poslovaFoto: PHILIPPE DESMAZES/AFP

Policija je tijekom pretrage osumnjičenih pronašla veliku količinu oružja i džihadističke propagandne materijale. Jedan je osumnjičenik uhićen u Strasbourgu. 38-godišnji Yasin B. bio je zaposlenik jedne škole, a 2015. je otišao u Siriju. Otputovao je tijekom školskih praznika kako ne bi bio previše sumnjiv, prenose francuski mediji. Tijekom svog boravka u Siriji imao je i pomagača koji je također uhićen, a dvojica su muškaraca tamo navodno učili tehnike borbe i umjetnost skrivanja.

Dvojica uhićenih pušteni

U međuvremenu, dvojica od sedmorice uhićenih jučer su pušteni na slobodu. Policija ih je sumnjičila da su pomagali u sakrivanju jednom Marokancu koji je financirao terorističku skupinu.

U Francuskoj je zbog povezanosti s terorizmom od početka ove godine uhićeno 418 osoba, od toga samo ovog mjeseca njih 43.

Ta zemlja i dalje ostaje u izvanrednom stanju pripravnosti nakon što su džihadisti Islamske države prije godinu dana u terorističkom napadu u Parizu ubili 130 osoba.

GODINU DANA OD MASAKRA KOJI JE ŠOKIRAO SVIJET: ‘Naše društvo je u stanju neviđenom od Drugog svjetskog rata…’

ISTRAGA O KRVAVIM NAPADIMA NA PARIZ: Ključni urotnik otkriven tek ovog tjedna, a zna se i tko je organizator

Povratak na Net.hr