Kurdska radnička partija

NAPAD NA TURSKU POLICIJU: Bomba za policijski konvoj, tri policajca poginula

Tri policajca su ubijena, a još četvorica ranjena u noći s nedjelje na ponedjeljak na većinom kurdskom jugoistoku Turske u napadu koji se pripisuje Radničkoj stranci Kurdistana (PKK), rečeno je iz sigurnosnih izvora.

Do napada je došlo na lokalitetu Idil, u pokrajini Sirnak, blizu sirijske granice, kad je eksplodirala naprava pri prolazu policijskog konvoja, istaknuo je neimenovani lokalni dužnosnik.

Nakon više od dvije godine prekida vatre i mirovnih pregovora, sukobi su nanovo počeli prošlo ljeto između turskih snaga sigurnosti i PKK-a.

Ankara je prije mjesec dana pokrenula veliku ofenzivu deložacije mladih pristaša pobunjenika koji su podignuli barikade u nekoliko gradova na jugoistoku pod policijskim satom, posebice u Cizreu i Silopiju, u pokrajini Sirnak, te u okrugu Sur u Diyarbakiru, velikom gradu na jugoistoku zemlje.

NAPAD MINOBACAČKOM GRANATOM: Eksplozija pred školom u Turskoj

Erdoganova represija

Brojni civili stradali su u tim sukobima koji su regiju uveli u stanje civilnog rata.

Više od 1200 intelektualaca potpisalo je prošlog tjedna “peticiju” za mir osuđujući “pokolj” u tim gradovima.

Režim predsjednika Erdogana živo je reagirao osuđujući “izdajice” te pokrenuo sudske istrage protiv potpisnika kojima prijete i disciplinske sankcije na sveučilištima.

NOVI NAPAD U TURSKOJ: Najmanje pet ubijenih u napadu militanata

 

Povratak na Net.hr