Djevojku namamio u stan, brutalno je silovao, pa prijetio da će objaviti video

Borba 29-godišnje Divie započinje tijekom jednog poslijepodneva u travnju 2009. godine. Svoja je sjećanja na taj mučni događaj već nekoliko puta iznijela u zapisnik pred sudom, no niti nakon pet godina čovjek koji ju je brutalno silovao nije osuđen.

“Upoznala sam tog tipa putem Facebooka. Tjednima je pokušavao pozvati me na ručak. Naposljetku sam pristala, započinje priču Divia koja živi u New Delhiju. Predložila je ručak u jednom restoranu, no na posljetku ju je mladić nagovorio da dođe kod njega u stan. Pristala je, iako joj, kaže, nije bilo ugodno. “Bila sam tada naivna”, kaže Divia u razgovoru za Deutcshe Welle.

“Imao je tek 24 godine. Mislila sam da još živi kod svojih roditelja. Osim toga, potječe iz bogate obitelji i iz dobre gradske četvrti. Kada sam stigla stan je bio, osim jednog člana osoblja, potpuno pust. Zaposlenika je poslao da donese hranu iz kineskog restorana. Potom mi je ponudio vino”, priča Divia ističući da je piće odbila rekavši da ne pije alkohol.

‘Tada sam još bila nevina…’

“Nakon otprilike 20 minuta, počeo me dirati. Ustala sam, uzela sam torbu i htjela sam pobjeći. Zgrabio me i bacio me na kauč. Molila sam ga da prestane. Ali prijetio mi je da će me 24 sata silovati i da će me udarati u lice”, priča nesretna djevojka.

“Tada sam još bila nevina. Zbog toga je trajalo pola sata, dok je uopće uspio ući u mene”, sa suzama u očima priča Diva i prisjeća se da je primijetila da jako krvari.

Pokušala se ubiti

Bila je kao ošamućena, ali se sijeća da joj je mladić rekao da je sve snimio. Prijetio je da će objaviti video, ako ne bude šutjela. Pokušala je nazvati policiju kada je mučitelj otišao u kupaonicu, ali nije se mogla sjetiti adrese stana. Onda je izašao iz kupaonice i ponudio joj da je odveze kući. Ništa joj drugo nije preostajalo. Na prvom je semaforu pobjegla iz automobila i nazvala dobrog prijatelja.

Otada ju proganjaju noćne more. Pokušala se već nekoliko puta ubiti. U policiji, u bolnici ili pred sudom, svugdje moraš iznova ispričati što se dogodilo”, dodaje Diva gledajući u prazno..

Iz straha da će biti stigmatizirana, nikome nije pričala da je bila silovana. Svojoj je sestri blizanki, s kojom je još tada živjela u apartmanu u New Delhiju, ispričala o jednoj nesreći. No, nakon dva dana je sve rekla, a njezina joj je sestra postala najbliža osoba od povjerenja. Nagovorila je Diviju da slučaj prijavi policiji te ju je pratila u bolnicu.

‘Dovedite djevojku, koja je silovana’

“Dovedite djevojku, koja je silovana”, odzvanjalo je hodnikom, dok su čekale na prijam. Liječnica, koja ju je prozvala, napravila joj je tzv. bimanualni ginekološki pregled. Pritom se testira rastezljivost rodnice. Pomoću dva prsta, koji se uvode kod stradale osobe, želi se saznati je li ta osoba u trenutku nesreće bila nevina ili je već ranije imala spolne odnose. U međuvremenu je ova praksa vrlo osporavana te ju je Vrhovni sud u Indiji klasificirao kao nedostojnu čovjeka.

Tada, kada je Divia bila pregledana u jednoj od najprestižnijih bolnica u gradu, njezina je liječnica potvrdila da je bila silovana. Zabilježila je da se u genitalnom području nalazi ogrebotina, da Divia ima modrice na rukama i bedrima, na trbuhu i grudima. Potom je potpisala izvješće. Ono što u tom trenutku Divia nije slutila bilo je da će ista liječnica kasnije pred sudom tvrditi, kako nikada nije izdala izvješće.

“Podmićena je”, objašnjava Divia.

No, prije nego li je došlo do sudskog postupka, Divia je već morala bolo iskusiti što znači biti žrtva silovanja u Indiji. Njezinom je prijavom slučaj postao dospio u javnost. Reporteri su opsjedali sve moguće ulaze oko zgrade u kojoj je živjela, a i susjedi su je počeli ogovarali.

Njezin silovatelj pokušao je sve moguće načine Divijinu obitelj, svjedoke i poznanike nagovoriti da na suđenju promijene “ploču” u njegovu korist. Nudio je novac da se povuče prijava, a onda je još i njegov odvjetnik predložio da se jednostavno vjenčaju! Sve, kako bi bio oslobođen.

‘Još nisam sasvim izgubila vjeru u pravosuđe’

Kada to nije urodilo plodom, obrana je jednostavno potvrdila da se spolni odnos dogodio u dogovoru.

“Nakon što su me zbunili u unakrsnom ispitivanju, odvjetnik i optuženik pljesnuli su dlanom o dlan. Pod geslom ‘Tko bi takvu silovao?'”, pokušali su me zastrašiti. Na kraju je uslijedilo najveće razočaranje, kada je optuženik na temelju “poprilične sumnje u istinitost svjedočenja tužiteljice” 2011. oslobođen optužbi.

“Još nisam sasvim izgubila vjeru u pravosuđe. Visoki sud je prihvatio našu žalbu, a protiv liječnice koja tvrdi da je njezin potpis falsificiran, vodi se poseban postupak”, kaže sestra blizanka Indijke. Žalbeni postupak će zajedno izdržati, kažu sestre koje zajedno s jednom prijateljicom žive u stanu na jugu New Delhija. Odustati ne žele sve i da moraju ići do Vrhovnog suda.

http://www.dw.de/beskona%C4%8Dna-no%C4%87na-mora-divije/a-18031799

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr