Jeff Bezos, najbogatija osoba na svijetu, u vinula se u svemir raketom New Shepard svoje kompanije Blue Origin, kao dio posade u sklopu povijesnog suborbitalnog leta koji je prekretnica za početak nove ere privatnih putovanja u svemir.

Bezosu su se na putovanju pridružili astronautkinja Wlly Funk, koja jes 82 godine postala najstarija osoba koja se vinula u svemir. S njima putuje i nizozemski tinejdžer Oliver Daemen, koji je tako postao najmlađi astronaut, a ujedno je i prvi putnik koji je platio za putovanje tvrtke Blue Origin. Četvrti član posade je Mark, brat Jeffa Bezosa, financijaš koji upravlja s Bezos Family Foundation i volontira kao vatrogasac.

Pratite tijek događaja:

15:23: Kapsula je sletjela


15:20: Otvoreni su padobrani, i kapsula se vraća na Zemlju. "Imate vrlo sretnu posadu, da znate", čuje se iz kapsule.

15:15 Uspješno se prizemljio prvo stupanj rakete

15:02 - Raketa je lansirana, za sada svi sustavi funkcioniraju. Otprilike 16 sekundi nakon polijetanja, kapsula će se početi lagano rotirati, otprilike svake dvije do tri minute će napraviti puni krug kako bi astronauti imalo pogled od 360 stupnjeva dok jure prema gornjim dijelovima atmosfere. Čitav let bi trebao trajati 11 minuta

15:10: Počelo je odvajanje lansirne rampe

15:00 Svi sustavi su provjereni i funkcioniraju.

14:45: Jeff i njegov brat Mark pokazali su "palčeve gore" dok se zatvaraju vrata kapsule

14:40: Zaposlenici Blue Origina su započeli puniti raketu pogonskim gorivom. Kompanija voli reći da letjelica zapravo koristi "vodu" jer je u pitanju kombinacija super ohlađenog tekućeg kisika, zvanog LOX, i tekućeg vodika, piše CNN.

Najstarija astronautkinja trebala biti i prva Amerikanka u svemiru

"Uzbuđen sam, ali nisam nervozan. Vidjet ćemo kako ću se osjećati kada budem vezan za svoje mjesto", rekao je Bezos u ponedjeljak u interjuu za Fox Business Network.

"Spremni smo. Vozilo je spremno. Ovaj je tim nevjerojatan. Osjećam se jako dobro zbog toga, a mislim da se i moji kolege iz posade osjećaju dobro zbog toga", dodao je.

Funk je bila dio skupine žena, nazvane Mercury 13, koje su prošle obuku kako bi postale astronautkinje NASA-e početkom 1960-ih, ali su odbačene zbog spola.

Daemen će od rujna biti student fizike i menadžmenta inovacija na Sveučilištu Utrecht. Njegov je otac čelnik investicijske kompanije Somerset Capital Partners.

Ako ne bude tehničkih ili vremenskih poteškoća New Shepard će se lansirati oko 8 sati po lokalnom vremenu (15 sati po srednjoeuropskom), a iz zabačenog postrojenja Launch Site One, u pustinji na zapadu Teksasa, blizu gradića Van Horna.

Minute beztežinskog stanja

New Shepard je 18, 3 metra visoka, u potpunosti autonomna raketa i kapsula, kojom se ne može upravljati unutar vozila. Njome se u potpunosti upravlja računalom i neće biti astronauta Blue Origina.

Bransona je pak na putovanju pratio par pilota, jer je Virgin Galactic svemirska letjelica s pilotima u kabini.

Posada New Sheparda provest će nekoliko minuta izvan Karmanove linije - međunarodno priznate granice između Zemljine atmosfere i svemira, na 100 kilometara nadmorske visine, dok letjelica doseže vrhunac na 106 kilometara.

Tijekom putovanja posada će nekoliko minuta osjetiti beztežinsko stanje te će moći vidjeti zakrivljenost planete kroz, kaže Blue Origin, najveće prozore ikada korištene u svemirskom prometu.

Posada slijeće na Zemlju padobranima brzinom od 1, 6 kilometara na sat u teksaškoj pustinji.

Putovanje u utorak važan je događaj u utrci milijardera za sektor svemirskog kurizma koji će, prema švicarskoj investicijskoj banci UBS, doseći 3 milijarde dolara godišnje kroz deset godina.

Još jedan milijarder, Elon Musk, planira poslati u potpunosti civilnu posadu na još ambiciozniji let u rujnu - višednevnu orbitalnu misiju njegove kapsule Crew Dragon.