PRIJETI ZNAČAJNA RECESIJA? / Mračno upozorenje najveće njemačke banke: 'Cijeli svijet sjedi na tempiranoj bombi'

Daljnje zanemarivanje inflacije gurnut će globalnu ekonomiju u veliku krizu, tvrdi se u najnovijem izvještaju ekonomista Deutsche Banka koji upiru prstom u američku politiku tiskanja novca

16.6.2021.
9:01
Shutterstock

Najveći zajmodavac u Njemačkoj upozorio je da će razine novca bez presedana koje se ubrizgavaju u ekonomiju dok se odbacuju strahovi od inflacije dovesti do nesnosnih ekonomskih teškoća, ako ne ubrzo onda 2023. i kasnije, piše RT.

Izvještaj ukazuje na američki monetarni poticaj koji "oduzima dah", a koji je navodno usporediv s onim viđenim oko Drugog svjetskog rata.

"Tada su američki deficiti ostali između 15-30% tijekom četiri godine. Iako postoje mnoge značajne razlike između pandemije i Drugog svjetskog rata, primijetili smo da je godišnja inflacija iznosila 8,4%, 14,6% i 7,7% u 1946, 1947. i 1948. nakon normalizacije ekonomije i puštanja nagomilane potražnje", tvrdi Deutsche Bank.

Strašne posljedice

Štoviše, stručnjaci predviđaju strašne posljedice novog okvira Federalnih rezervi koji podržava toleriranje veće inflacije u korist punog oporavka ekonomije SAD-a nakon zastoja uslijed pandemije koronavirusa.

"Posljedica kašnjenja će biti veći poremećaj ekonomske i financijske aktivnosti nego što bi to bio slučaj ako bi FED sada poduzeo nešto", napisali su njemački ekonomisti u prvom izvještaju nove serije pod nazivom "Inflacija: Makropriča ovog desetljeća".

"Zauzvrat, ovo bi moglo stvoriti značajnu recesiju i pokrenuti lanac financijskih teškoća širom svijeta, posebno na tržištima u razvoju", dodaje se u izvještaju.

Prema analitičarima banke, zbog zanemarivanja inflacije globalne ekonomije "sjede na tempiranoj bombi".

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen