SLUČAJ ZA INDIANU JONESA

MIT ILI ISTINA? Lovci na blago traže nacistički vlak, poljski guverner kaže da tamo nema zlata

Priča o vlaku s nacističkim zlatom, navodno skrivenim u podzemnim tunelima na jugozapadu Poljske, obična je izmišljotina – tvrdi guverner Narodne banke Poljske i bivši premijer Marek Belka.

Da je priča o vlaku s blagom tek neslana šala, Belka je ustvrdio odgovarajući na pitanje novinara hoće li eventualno pronađeno zlato u “fantomskom” vlaku povećati zlatne rezerve središnje poljske banke. Dodao je da niti sekunde nije dvojio oko neistinitosti te priče.

Policija tjera lovce na blago

No, za razliku od guvernera Belke, pomoćnik poljskog ministra kulture Piotr Zuchowski izjavio je prošloga tjedna kako je “gotovo siguran” da se u tunelima brdovitih predjela oko grada Wałbrzycha nalazi vlak koji je zagonetno nestao potkraj Drugog svjetskog rata.

Čim se pročulo da je ondje navodno lociran tajanstveni vlak, mnogo ljudi s detektorima metala pohrlilo je u to područje nadajući se “ulovu”. Toliko ih je da je policija bila prisiljena spriječiti ih u tome zabranom pristupa području.

Zbog navale lovaca na blago, policija je zabranila pristup području gdje se navodno nalazi vlakFoto: AFP

Otkriće ili podvala?

Prašinu s priče o nacističkom vlaku prepunom zlata, nakita i vrijednih umjetnina koje su Nijemci otimali tijekom Drugog svjetskog rata i sklanjali na tajno mjesto, podigli su prije desetak dana jedan Poljak i jedan Nijemac objavivši da su u okolnim šumama pronašli zlatne novčiće, jednog zlatnog nacističkog orla te još nekoliko sličnih “suvenira”.

“Naokolo ima još dosta blaga”, kažu oni te dodaju: “Ako je vlak još ondje, u njemu ima mnogo više blaga”.

Prijašnje pretrage tog područja pokazale su da u podzemnim tunelima u kojima se navodno nalazi vlak nema ičeg osim zahrđalih komada metala.

Umjesto zlata – neeksplodirane mine

Iako njihove fotografije nisu suviše uvjerljive, to ne zaustavlja lovce na nacistički ratni plijen.

Nisu čak ni pokolebani mogućnošću da umjesto na zlato nalete na neku zaostalu neeksplodiranu minu iz rata.

Čini se kako bi ovo na koncu mogao biti slučaj za Indianu Jonesa, odnosno predložak za neki holivudski avanturistički film.

UZBUĐENJE U POLJSKOJ: Pronađen legendarni nacistički vlak pun zlata?

Povratak na Net.hr