OPET NEGIRA GENOCID U SREBRENICI / Skandalozna izjava Dodika: 'Na groblju se ne pokapaju žrtve, nego prazni lijesovi'

Pozivajući se na neimenovanog švedskog znanstvenika, Dodik je kazao kako je nemoguće dokazati da je u Srebrenici počinjen genocid "imajući u vidu da ne postoji lokalni genocid"

10.7.2021.
19:28
Armin Durgut/PIXSELL

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik ponovo je u subotu zanijekao kako je u Srebrenici 1995. počinjen genocid nad Bošnjacima i ustvrdio da se na memorijalnom groblju ne pokapaju žrtve, nego prazni lijesovi.

Dan uoči 26. obljetnice genocida u kojemu su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba ubili više od osam tisuća Bošnjaka, Dodik je u intervjuu za entitetsku novinsku agenciju Srna rekao kako se u memorijalnom kompleksu u Potočarima zapravo ne pokapaju posmrtni ostaci nego se donose lijesovi (tabuti) na kojima samo pišu imena.

'Ima podataka da su tabuti prazni'

"Ima podataka da su tabuti prazni, da u njima nema posmrtnih ostataka, nego se samo stavi ime", izjavio je Dodik, srpski predstavnik u tročlanom državnom vrhu.

U Potočarima su dosad pokopani ostaci 6652 žrtve iz Srebrenice čija su tijela ekshumirana iz brojnih masovnih grobnica. Ove godine uz njih će počivati još 19 identificiranih žrtava.

'Nemoguće je dokazati da je u Srebrenici počinjen genocid'

Pozivajući se na neimenovanog švedskog znanstvenika, Dodik je kazao kako je nemoguće dokazati da je u Srebrenici počinjen genocid "imajući u vidu da ne postoji lokalni genocid".

Kvaifikaciju srebreničkog zločina kao genocida opisao je kao "izmišljotinu Amerikanca koji je muslimanske vjeroispovijesti, profesora, koji je u Kongresu SAD svojedobno tražio potporu za to da se stvar oko genocida revitalizira i da se na taj način uspostavi tretman navodnih lokalnih genocida, što ne postoji".

"Ta platforma Kongresa je bila osnova za presuđivanje u Haaškom tribunalu i sada svi to nastoje održati kao takvo. To je i svojevrsno ponižavanje holokausta i genocida koji su doživjeli Židovi u Drugom svjetskom ratu, a da ne pričamo o genocidu nad Srbima", elaborirao je svoje teze Dodik.

Činjenicu da međunarodna zajednica redovito odaje počast žrtvama Srebrenice i podsjeća kako je riječ o genocidu za Dodika nije ništa drugo nego "istrajavanja na stereotipima i manipulacijama" za što je okrivio "mržnju prema Srbima ugrađenu u germanski kod".

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen