STIGAO S VON DER LEYEN / Macron u trodnevnom posjetu Kini: 'Europa se ne smije odvajati od Pekinga na ekonomskom planu'

Image
Foto: Profimedia

Macron je zadnji put posjetio Kinu 2019., a von der Leyen će to biti prvi posjet otkad je postala predsjednicom EK-a te godine

5.4.2023.
11:48
Profimedia
Play logo

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ocijenio je u srijedu u Pekingu da se Europa ne smije "odvajati" od Kine na ekonomskom planu, na početku trodnevnog posjeta toj azijskoj zemlji.

"“Ne smijemo se distancirati, odvojiti od Kine", rekao je Macron pred francuskom zajednicom u toj zemlji, dodajući da "treba nastaviti komercijalne odnose s Kinom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Macron i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen stigli su u srijedu u Kinu u želji da resetiraju veze s važnim gospodarskim partnerom te da razgovaraju o osjetljivim pitanjima kao što su Ukrajina i gospodarski rizici.

Macron je zadnji put posjetio Kinu 2019., a von der Leyen će to biti prvi posjet otkad je postala predsjednicom EK-a te godine.

Otad su zbog strogih kineskih kontrola pandemije koronavirusa svi diplomatski susreti biti online, a odnosi s Europom su se pogoršavali: najprije zbog zaustavljenog investicijskog sporazuma 2021. a zatim zbog toga što je Peking odbio osuditi Rusiju zbog invazije na Ukrajinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IMA LI EUROPA NOVOG SPASITELJA? /

Emmanuel Macron polako preuzima ulogu Angel Merkel

Image
IMA LI EUROPA NOVOG SPASITELJA? /

Emmanuel Macron polako preuzima ulogu Angel Merkel

Macron se suočava s prosvjedima

Za Macrona koji se kod kuće suočava s prosvjedima protiv mirovinske reforme, put nudi mogućnost gospodarskih dobitaka jer putuje s 50-članim poslovnim izaslanstvom, uključujući Airbus, koji pregovara o velikoj narudžbi zrakoplova, Alstom i nuklearni div EDF.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, neki analitičari kažu da bi razmetljivo potpisivanje ugovora izgledalo oportunistički u vrijeme pojačanih trvenja između Sjedinjenih Država i Kine.

"Nije vrijeme za objavu poslovnih dogovora ili velikih novih ulaganja", rekao je Noah Barkin, analitičar iz Rhodium Group. "To bi u biti bilo glasanje o povjerenju kineskom gospodarstvu i slanje poruke da se Francuska ne slaže s pristupom SAD-a", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Von der Leyen je rekla da EU mora smanjiti rizike u odnosima s Pekingom, među ostalim ograničiti kineski pristup osjetljivoj tehnologiji i smanjiti oslanjanje na ključne minerale, baterije, solarne panele i druge proizvode čiste tehnologije.

Macron je pozvao von der Leyen na put kao način iskazivanja europskog jedinstva, nakon što su francuski dužnosnici kritizirali njemačkog kancelara Olafa Scholza zbog samostalnog odlaska u Kinu krajem prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žele uvjerit Kinu da upotrijebi utjecaj na Rusiju

Osim trgovine, oboje su rekli da žele uvjeriti Kinu da upotrijebi svoj utjecaj na Rusiju kako bi uspostavila mir u Ukrajini ili barem spriječiti Peking da izravno podupre svog saveznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ni jedno (ni Macron ni von der Leyen) nema na umu samo posao nego i Ukrajinu", rekao je Joerg Wuttke, predsjednik Gospodarske komore EU-a u Kini dodavši: "Siguran sam da to neće biti lak posjet".

Kina je ranije ove godine predložila mirovni plan od 12 točaka za ukrajinsku krizu, u kojem se obje strane pozivaju na pristanak na postupno smirivanje situacije koje vodi sveobuhvatnom prekidu vatre.
Ali zapad je uglavnom odbacio plan zbog kineskog odbijanja da osudi Rusiju, a SAD i NATO su tada rekli da Kina razmatra slanje oružja Rusiji, tvrdnje koje je Peking demantirao.

Sumnje u kineske motive

Sumnje u kineske motive samo su se produbile nakon što je predsjednik Xi Jinping prošlog mjeseca odletio u Moskvu na sastanak s Vladimirom Putinom u svojem prvom inozemnom posjetu otkako je osigurao treći predsjednički mandat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Macron je rekao da također želi naglasiti Xiju, s kojim će se sastati zajedno s von der Leyen u četvrtak, da Europa neće prihvatiti da Kina isporučuje oružje Rusiji.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo