'SAME SU TO TRAŽILE'

‘SVE JE TO PRENAPUHANO’: Šokantna izjava ministrice države koju nazivaju prijestolnicom silovanja

Da nije bolest sve što boli, dokazala je ova indijska ministrica koja unatoč kulturi silovanja u njenoj zemlji, negira tu problematiku.

Indijska ministrica za žene i djecu, Maneka Gandhi, tvrdi kako su priče o problemu silovanja i seksualnog nasilja u toj zemlji prenapuhane i da štete turizmu. Gandhi je to izjavila na opće čuđenje radionice za žene novinare na kojoj je i ona sudjelovala. Ona drži kako je Indija među četiri zemlje koje najniže rangiraju po broju silovanja u odnosu na broj stanovnika.

Najopasnija država za žene

Neobično je čuti takav stav ministrice u zemlji koju se kolokvijalno naziva i prijestolnicom silovanja gdje muškarci prolaze olako nakon počinjenja sličnih zločina.

BRUTALAN ZLOČIN: 16-godišnjakinju silovao i potom zapalio na krovu kuće

Prema istraživanju stručnjaka Indija je 2012. godine bila proglašena najnesigurnijom zemljom za žene upravo zbog epidemije silovanja. A ta epidemija, vjeruje se, još je većih razmjera budući da mnoge žene silovanje ni ne prijavljuju vlastima zbog straha od stigmatizacije u društvu.

Stigmatizacija žrtava

Žene koje pak prijave silovanje suočene su s optužbama da su ‘same to tražile’, da su bile preoskudno odjevene, konzumirale alkohol ili pak – bile izvan kuće po mraku. Mnoge ostanu obilježene kao ‘prljave’ i nepodobne za brak. Ujedno, silovanje u braku ne smatra se zločinom, a policija često ignorira prijave silovanih žena.

ZLOČIN KOJI JE ŠOKIRAO ZEMLJU: Ušao na intenzivnu kao liječnik pa silovao ženu koja je upravo rodila

Novinarka Aarefa Johari smatra kako je ministrica pokušala zataškati stvarno stanje pred očima svjetske javnosti.

‘Ministrica za žene i djecu trebala bi znati kako se slažu ta izvješća. Ona je pokušala pokazati da u Indiji nije tako loše, ali zapravo je ispala neinformirana. Kakve veze ima gdje Indija stoji na listi zemalja? Imamo otrovnu kulturu silovanja, a dokaze vidimo diljem Indije. Vrlo je zamorno gledati žene, posebno ministricu za žene, kako izbjegavaju govoriti o korijenu problema u društvu’, rekla je Johari.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr