Play ponuda

LIJEČNICI SE JOŠ UVIJEK BORE S NAJVEĆIM COVID-19 MISTERIJOM: / Što ova opaka bolest čini mozgu? Pojavili su se i pacijenti u deliriju

Image

Već par mjeseci liječnici neumorno pokušavaju razumjeti ovu bolest te njezine mnoge trajne posljedice koje utječu na mozak i ne mogu se u potpunosti objasniti

31.10.2020.
21:54
Play ponuda

Covid-19 ima ozbiljne simptome, a među njima su i neobični neurološki učinci koje doživljavaju mnogi pacijenti. Ujedno, to liječnici smatraju zapravo najvećim misterijem. Iznenadni gubitak okusa i mirisa bio je jedan od prvih neobičnih simptoma o kojima su izvijestili Covid pacijenti. No, kasnije su pacijenti doživljavali i moždane udare, oticanje mozga i napadaje.

Kako piše Science Alert, neki pacijenti kojima je dijagnosticirana zaraza koronom osjećaju i zbunjenost, osjećaj "kao da su u deliriju", imaju poteškoće s koncentracijom, vrtoglavice, a neki od najtežih slučajeva dožive i gubitak pamćenja. Već par mjeseci liječnici neumorno pokušavaju razumjeti ovu bolest te njezine mnoge trajne posljedice koje utječu na mozak i ne mogu se u potpunosti objasniti. Pregled istraživanja provela su dva neurologa koji su promatrali kako Covid-19 remeti normalnu funkcionalnost mozga. Oni su pratili pacijente i preko EGG-a su mjerili sve promjene.

Image
ZNANSTVENICI POTVRDILI NAJCRNJE SLUTNJE: /

Koronavirus može prodrijeti u mozak i tamo se umnožavati

Image
ZNANSTVENICI POTVRDILI NAJCRNJE SLUTNJE: /

Koronavirus može prodrijeti u mozak i tamo se umnožavati

Puno je abnormalnosti, ali najčešća je difuzno usporavanje

EGG je skraćenica od elektroencefalograma i bilježi električnu aktivnost u različitim dijelovima ljudskog mozga. To obično čini pomoću elektroda postavljenih na tjeme. U svom su pregledu istraživači objedinili podatke o gotovo 620 pacijenata pozitivnih na koronavirus iz prethodne 84 studije, objavljene u recenziranim časopisima, gdje su podaci o EEG valovima bili dostupni za analizu. Promatranje rezultata EEG-a moglo bi ukazati na neki oblik encefalopatije povezane s Covidom-19 u ovih bolesnika tj. moglo bi ukazati na znakove oštećenja ili poremećaja u radu mozga.

shimmer fallback
shimmer fallback

Što se tiče pacijenata, njih otprilike dvije trećine su u ovom istraživanju bili muškarci dok je prosječna dob ispitanika 61 godina. Također, neki su pacijenti već imali postojeće stanje kao što je demencija, što bi moglo iznijeniti očitanje EGG-a. Istraživači su to uzeli u obzir prilikom procjene rezultata testova. Među 420 pacijenata kod kojih je zabilježena osnova za naručivanje EEG-a, najčešći je razlog bilo promijenjeno mentalno stanje: gotovo dvije trećine ispitanih pacijenata doživjelo je delirij, komu ili "opću zbunjenost", prenosi Science Alert. Otprilike 30 posto pacijenata imalo je određenu vrstu napadaja, zbog čega je njihov liječnik naručio EEG, dok je nekolicina pacijenata imala problema s govorom i izgovorom riječi. Drugi su doživjeli iznenadni zastoj srca, što je moglo prekinuti dotok krvi u mozak. EEG snimke pokazali su čitav spektar abnormalnosti u moždanoj aktivnosti. Najčešća uočena abnormalnost bila je difuzno usporavanje, što je sveukupno usporavanje moždanih valova i što ukazuje na opću disfunkciju u moždanoj aktivnosti.

U fontalnom režnju otkrivena je trećina abnormalnosti. Radi se o dijelu mozga koji rješava izvršne zadatke razmišljanja, poput donošenja odluka i logičkog zaključivanja. Čeoni režanj također nam pomaže da reguliramo svoje osjećaje, kontroliramo svoje ponašanje i uključen je u učenje i pažnju. "Ova otkrića govore nam da moramo isprobati EEG na širem krugu pacijenata, kao i druge vrste snimanja mozga, poput MR-a ili CT-a , što će nam dati bliži pogled na frontalni režanj", rekao je neurolog i koautor studije Zulfi Haneef sa Medicinskog fakulteta Baylor u Houstonu. Nažalost, postojeći rezultati ne daju nikakve naznake koliko su ovi poremećaji rijetki ili uobičajeni u široj populaciji, jer su u analizu bili uključeni samo pacijenti s Covidom.

Dugoročni problemi nakon Covida

Koronavirus može imati ozbiljan utjecaj na neurološko zdravlje čovjeka. Dr. Haneef kaže da je potrebno više istraživanja, ali da ova otkrića pokazuju da su to područja na koja se najviše treba usredotočiti. S nastavkom pandemije, shvaćamo koliko Covid može biti uporan kada pacijenti koji su preboljeli bolest tjednima nakon što su ozdravili osjećaju umor i iscrpljenost.

"Mnogi ljudi misle da će se zaraziti, ozdraviti i kako će se sve vratiti u normalu. Ali ova otkrića govore nam da bi moglo biti dugoročnih problema, u što smo sumnjali, a sada nalazimo još dokaza koji to potkrepljuju", prenosi Science Alert izjavu američkog neurologa.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Play ponuda
Play ponuda