"Vjerujem kako će doći taj dan kada ću moći reći da smo se dovoljno prilagodili na alternativne proizvode... da možemo početi zamišljati, u suradnji s vladama država, period povlačenja cigareta", izjavio je viši izvršni direktor Phillip Morrisa Andre Calantzopoulos.

"Nadam se da će to vrijeme brzo doći", dodao je.

Kao najveći svjetski proizođač cigareta Phillip Morris najveći profit dobija upravo na prodaji tradicionalnih cigareta, prenosi RT. Dok broj redovitih pušača opada, ipak se očekuje kako će ih do 2025. biti još barem milijardu, rekao je Calantzopoulos.

Električne cigarete - 'manje štetna opcija'

Phillip Morris trenutno prodaje i bezdimne cigarete na više od deset tržišta, uključujući Japan, Švicarsku i Italiju. Tvrtka kaže kako njihova električna cigareta zagrijava duhan dovoljno da bi proizvela dim bez da ga zapali. Njeni konkurenti Japan Tobacco International i British American Tobacco isto tako ulažu u razvoj sličnih proizvoda.

Philip Morris je uložio preko dvije milijarde dolara u cigarete sa 'smanjenim rizikom'.

Pušenje ubija oko 6 milijuna ljudi širom svijeta godišnje, tvrdi Svjatska zdravstvena organizacija.

"Ako bi pušači prešli na električne cigarete ili slične proizvode koji su manje štetni, to bi znatno poboljšalo javno zdravlje", izjavila je Deborah Arnott, voditeljica britanske humanitarne organizacije Action on Smoking.

No dodaje kako tvrdnje proizvođača cigareta u umanjenoj štetnosti takvih proizvoda još trebaju dodatno provjeriti i neovisni stručnjaci.