Izdvojeno iz svijeta / Kina vojne vježbe SAD-a ocijenila 'provokacijom'; Blokiran granični prijelaz između Ukrajine i Poljske; Izraelu prijeti tužba za genocid

Image

SAD je objavio da se u Južnom kineskom moru održavaju vježbe s filipinskom mornaricom

4.1.2024.
13:48
VOYO logo

Kina je u četvrtak zajedničke vojne vježbe SAD-a i Filipina u Južnom kineskom moru nazvala "provokacijom", dok njezina vojska nakon niza incidenata u spornim vodama također provodi vojnu vježbu.

Filipini i Kina dugo se spore oko voda u Južnom kineskom moru, no bivši filipinski predsjednik Rodrigo Duterte nevoljko je kritizirao svog moćnog susjeda. No, nakon dolaska na čelo države u lipnju 2022., njegov nasljednik Ferdinand Marcos Jr je zauzeo čvršće stajalište prema Kini glede pitanja suvereniteta i približio zemlju SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prosincu je došlo do više incidenata u Južnom kineskom moru između Filipina i Kine, uključujući i sudar filipinskog broda i plovila kineske obalne straže. Dvije strane se međusobno optužuju za incidente.

SAD je objavio da se u Južnom kineskom moru održavaju vježbe s filipinskom mornaricom. U vježbama sudjeluje američka zračno-pomorska skupina oko nosača zrakoplova na nuklearni pogon USS Carl Vinson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni granični prijelazi između Ukrajine i Poljske ponovno blokirani

Poljski poljoprivrednici ponovno su u četvrtak ujutro blokirali četiri glavna granična prijelaza između Poljske i Ukrajine za kamionski promet.

"Nakon stanke za praznike, jutros smo nastavili blokadu prijelaza Medika jer nije postignut pisani dogovor s vladom", rekao je za AFP Rafal Kondrow, jedan od organizatora prosvjeda, dodajući da će blokada trajati do 3. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poljski poljoprivrednici ističu da i dalje trpe štetu zbog pada cijena uslijed uvoza ukrajinskog žita početkom prošle godine i traže subvencije i povoljne zajmove.

Tri glavna granična prijelaza blokirana su od početka studenoga. Poljski cestovni prijevoznici prosvjeduju protiv "nelojalne konkurencije" ukrajinskih kamiondžija i protiv ublažavanja pravila pristupa EU-u za poduzeća iz te zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovaramo s vladom, ali za sada bez rezultata", rekao je u četvrtak za AFP Rafal Mekler, jedan od organizatora blokade.

Preko prijelaza se pušta samo tri kamiona na sat, putnički promet i transport humanitarne i vojne pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi poljski premijer Donald Tusk rekao je u srijedu da će pokušati uvjeriti poljske prijevoznike da ne koriste blokadu kao sredstvo za zaštitu svojih interesa i naglasio da će vlada "učiniti sve" kako bi zaštitila njihove interese od nepravedne konkurencije ukrajinskih prijevoznika.

Varšava, Kijev i predstavnici EU-a nekoliko su puta razgovarali o toj krizi, ali za sada nisu postigli dogovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'želi projicirati auru smirenosti' /

Rusija na pragu izbora: Glasat će se i na ukrajinskom teritoriju, dopušteni su protukandidati, a Putin je u boljoj poziciji od očekivanog

Image
'želi projicirati auru smirenosti' /

Rusija na pragu izbora: Glasat će se i na ukrajinskom teritoriju, dopušteni su protukandidati, a Putin je u boljoj poziciji od očekivanog

Izrael idući tjedan pred međunarodnim sudom po optužbi za genocid

Izrael će 11. i 12. siječnja po prvi puta od početka invazije na Pojas Gaze odgovarati na optužbe o genocidu pred međunarodnim sudom, nakon što je Južnoafrička Republika pokrenula proces pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) Ujedinjenih naroda.

Sud u Den Haagu je objavio raspored saslušanja u srijedu navečer. Južnoafrička Republika (JAR) iznijet će svoju optužbu 11., a Izrael se braniti 12. siječnja. Obje strane dobit će po dva sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

JAR je, pozivajući se na Konvenciju o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, u petak predao dokument u kojem na osamdesetak stranica iznosi zašto smatra da Izrael provodi genocid u palestinskoj enklavi. Obje zemlje potpisnice su Konvencije. JAR traži da sud djeluje odmah i da naredi zaustavljanje nasilja nad Palestincima. Afrička zemlja smatra kako su izraelski napadi „genocidni po prirodi” jer im je cilj uništenje Palestinaca na tom području.

U dokumentu se navode optužbe o zločinima izraelske vojske nad Palestincima, kao i izjave izraelskog vodstva koje navodno iskazuju namjeru o genocidu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lior Haiat, glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova, odbacuje te optužbe.

„Izrael s gnušanjem odbacuje krvavu klevetu koju Južnoafrička Republika širi ovom žalbom” ICJ-u, napisao je prošli tjedan na X-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužbi nedostaju „činjenični i pravni temelji”, napisao je, pa dodao da bi taj sud i međunarodna zajednica trebali „u potpunosti odbaciti” neutemeljene tvrdnje JAR-a.

Haiat tvrdi kako je jedino Hamas odgovoran za patnju u Gazi te da Izrael čini sve što može kako bi umanjio stradanje civilnog stanovništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Izraelci u Bejrutu likvidirali do sada najvišeg dužnosnika Hamasa. Sve oči sada su uprte u Libanon

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo