Sve samouvjerenija Kina ponaša se „agresivnije“ u inozemstvu, rekao je američki ministar vanjskih poslova Antony Blinken u televizijskom razgovoru prikazanom u nedjelju u SAD-u, dodavši kako rat između dviju sila nije izgledan.

„Proteklih godina svjedočimo tome da se Kina ponaša sve represivnije kod kuće i sve agresivnije u inozemstvu. To je činjenica“, rekao je Blinken u razgovoru s Norah O'Donnell za CBS-ovu emisiju 60 Minutes.

Upitan što smatra dugoročnim ciljem Pekinga, Blinken je rekao da misli da Kina „vjeruje da može i treba biti dominantna zemlja na svijetu“.

Američki cilj nije sputavati Kinu

Američki šef diplomacije odbacio je potencijalni sukob s Kinom, kazavši kako je „duboko protiv interesa i Kine i SAD-a doći do te točke ili ići u tom smjeru“. Naglasio je kako američki cilj nije „sputavati“ Kinu, nego zadržati međunarodni poredak.

Cilj je „zadržati ovaj poredak zasnovan na pravilima kojem Kina prijeti. Bilo kome tko osporava takav poredak mi ćemo se suprotstaviti i braniti ga“, nastavio je Blinken, a prenosi dpa.

Zapad Kinu optužuje za nepoštene gospodarske prakse suprotne pravilima Svjetske trgovinske organizacije, poput nepoštivanja intelektualnog vlasništva ili dampinga cijena, a najmnogoljudnija zemlja na svijetu izaziva njihovu zabrinutost i zbog sve asertivnijeg ponašanja u Južnom kineskom moru, tenzija s Tajvanom i navodnog kršenja ljudskih prava muslimanskih Ujgura u pokrajini Xinjiang.