U ‘obećanoj zemlji’ radnike čekaju robovlasnički uvjeti

Opasni i teški poslovi, male plaće, slaba pravna zaštita – ovako sindikati i borci za ljudska prava opisuju uvjete pod kojim rade useljenici u zemljama Perzijskog zaljeva. Posebnu pozornost privlači veliki broj smrtnih slučajeva na gradilištima u Kataru gdje je u tijeku izgradnja stadiona na kojim će se igrati utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva koje se u toj zemlji održava 2022. godine.

Glavni tajnik Međunarodnog saveza sindikata (IGB) Sharan Burrow kaže da se prema radnicima-migrantima postupa kao prema “prisilnim radnicima”. Slično je i u drugim monarhijama u regiji.

Amnesty International navodi da se u Saudijskoj Arabiji mnogi radnici iz inozemstva iskorištavaju i zlostavljaju. Saudijske vlasti od početka studenog oštrije postupaju prema strancima bez valjanih isprava. U Rijadu su u subotu (9.11.201) u sukobima između policije i ilegalnih useljenika poginule najmanje dvije osobe, piše Deutsche Welle.

Nemaju izbora

U bogatim zaljevskim monarhijama je obavljanje raznih poslova gotovo nezamislivo bez useljenika. Samo mali dio tih migranata su kvalificirani menadžeri, liječnici ili inženjeri. Svi ostali su obični radnici. Oni su s Filipina, iz Indije, Nepala i ostalih afričkih i azijskih država. U zemljama u Zaljevu grade ceste i zgrade, voze taksije ili kamione.

Uglavnom obavljaju poslove koje ne želi obavljati domaće stanovništvo. Ovi radnici u svojim domovinama ne mogu pronaći poslove kojim bi mogli prehraniti obitelj. “Oni dolaze jer apsolutno nemaju drugog izbora”, kaže Azfar Khan, predstavnik Međunarodne organizacije rada (ILO) za arapske zemlje.

“Oduzimanje putne isprave može dovesti do prisilnog rada”, kaže Khan.

Radnik bez odgovarajuće dozvole se lako može natjerati da radi prekovremeno i da se odrekne prava na godišnji odmor. Sindikati sve više dobivaju pritužbe na prekovremeni rad na temperaturama preko 40 stupnjeva. Osim toga, mnoga gradilišta nisu osigurana za slučaj nesreće na radu.

‘Lov’, pa deportacija

Radnici iz inozemstva su odavno većina na tržištu rada. U Kataru i Emiratima su četiri od pet stanovnika stranci. U Bahreinu i Kuvajtu su čak više od polovine broja stanovništva. Samo u Saudijskoj Arabiji domaće stanovništvo čini dvije trećine.

Oko milijun useljenika je do početka studenog spakiralo kofere i napustilo zemlju. Mnogi su ostali bez važećih isprava. Policija je takve osobe privodila u racijama, odvodila ih u centre iz kojih su prisilno vraćeni u zemlje porijekla.

Cijelu priču pročitajte http://www.dw.de/robovlasni%C4%8Dki-uvjeti-u-perzijskom-zaljevu/a-17232064

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Povratak na Net.hr