Play ponuda

Gastarbajteri s Balkana otkrili novu 'obećanu zemlju'

shimmer fallback

Katar, najbogatija zemlja svijeta, mamac je za tvrtke, ali i ljude raznih struka s naših područja.

22.10.2013.
7:11
Play ponuda

Bez obzira na vrstu posla koju obavljaju u Kataru, radnici iz BiH su zadovoljni zaradom i uvjetima na poslu. Najteže je, kažu, prilagoditi se vremenskim uvjetima, pogotovo ako je radno mjesto pod vedrim nebom. Ekstremne vrućine su za Marka Vujanića iz Gradiške bile nepodnošljive, pa se prije nekoliko mjeseci vratio kući. Ipak, kaže da bi ponovno išao, a razlog je mjesečna plaća od 2.000 KM.

"Bolje je i u Kataru na plus 50 nego ovdje raditi za 400 maraka", kaže Marko.

"Posao nije lak, nova je zemlja, nov način života", kaže za Deutsche Welle Zoran Lojpur iz Trebinja. Ističe da su iskustva s kojima se vratio iz Katara pozitivna i da se nema na što požaliti.

"Nisam otišao raditi za Microsoft, nego za građevinsku firmu. Mnogo više sam dobio nego što sam očekivao. Živio sam u vili, svi smo imali bazen, internet...", priča Zoran.

Nepodnošljive vrućine

Katar je jedno od najvećih svjetskih gradilišta. Pripreme za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. godine već su počele. U idućih nekoliko godina milijarde dolara bit će uložene u izgradnju infrastrukture. Tu su priliku da se zaposle vidjeli brojni radnici sa svih kontinenata.

Goran Radulović je radio na gradilištu i po 12 sati dnevno, a najveći i jedini neprijatelj bila mu je vrućina.

"Preko dana se od 11 do 15 sati ne radi zbog vrućine. Prva smjena je od jedan ujutro do 11 prijepodne", kaže Goran.

Najtraženiji informatičari

Na privremeni rad u Katar ne odlaze samo građevinski radnici. Odlaze visokoobrazovani mladi ljudi, najviše stručnjaci iz područja informatike. Posla ima i za arhitekte, među kojima je Jasminka Usanović iz Sarajeva. Prije šest mjeseci je otišla u Dohu, planira ostati još najmanje četiri godine.

"Tamo se mnogo više cijene trud, rad i znanje nego u našoj zemlji, nažalost. U mojoj firmi radi još jedna djevojka iz BiH, a vjerujem da će doći još ljudi u narednom razdoblju", kaže Jasminka.

Play ponuda
Play ponuda