PUTINOVA 'POLITIČKA OBUKA' / Jelena sablažnjena 'komisijom' koja hara Rusijom: 'Tu je bio muškarac kojeg nikad nisam vidjela, mogu pretpostaviti tko je...'

Image

Već dva mjeseca nastava u ruskim školama svakog tjedna mora započeti 'razgovorom o važnom'

14.11.2022.
9:29
VOYO logo

Svi koji su još u socijalizmu išli u školu, sjećaju se "političke obuke". U Rusiji je ona opet uvedena - uz poznate posljedice i za mališane i za roditelje i za učitelje, ako to ne slijede, piše Deutsche Welle.

Već dva mjeseca nastava u školama Rusije svakog tjedna mora početi takozvanim "razgovorom o važnom". Od prvog rujna je po školama također obvezno i isticanje ruske zastave. Što je "važno" u tom "razgovoru", to se određuje "odozgo", u ministarstvu prosvjete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mnogo slučajeva je povod neki od predstojećih službenih spomendana - Majčin dan, Dan očeva ili Dan starijih naraštaja. Ali i u tom kontekstu je jasno, što se zapravo mora reći učenicima: tako je i povodom Dana učitelja naređeno da se đacima objasni zašto je rusko osvajanje ukrajinskih teritorija "povijesno pravedno" jer se "izvorno radi o područjima Rusije".

Image
POSLJEDNJI TRENUCI BIVŠEG WAGNEROVCA /

Kruži snimka navodnog jezivog smaknuća plaćenika koji je prešao na ukrajinsku stranu, presudili su mu maljem

Image
POSLJEDNJI TRENUCI BIVŠEG WAGNEROVCA /

Kruži snimka navodnog jezivog smaknuća plaćenika koji je prešao na ukrajinsku stranu, presudili su mu maljem

Učenicima se često govori o Ukrajini. Jedan đak iz St. Peterburga kaže kako im je direktor škole govorio o terorizmu i kako Ukrajina provodi terorističke napade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zapravo smo na tom satu trebali naučiti kako da se ponašamo u slučaju terorističkog napada", kaže taj učenik. Jedan gimnazijalac iz Kalinjingrada svjedoči kako se ta nastava koristi i za tipičnu državnu paranoju: koncem listopada im je direktor gimnazije protumačio kako "Rusiju stalno netko napada i svi žele uništiti" tu zemlju.

Roditelje koji žele poštedjeti svoju djecu od takve "nastave" mogu zadesiti ozbiljni problemi. To su osjetili i roditelji Varje Šoliker zato jer je izostala s takve političke obuke na svojoj školi u Moskvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U stanu "sumnjive" boje

Njezina majka, Jelena Šoliker nam kaže kako je u školi zasjedala komisija koja je raspravljala o "ponašanju" njezine kćeri. U komisiji je bio predstavnik uprave škole, psiholog i neki muškarac kojeg nikad nije vidjela - može tek pretpostaviti da je iz ruske tajne službe.

Rečeno joj je kako je škola "zabrinuta" što Varja ne dolazi na "razgovor o važnom". Povrh toga, preko WhatsAppa je i Varja pokazala Saint Javelina, internetski memi ikonografskog lika u ruhu boja ukrajinske zastave koji u ruci drži američki protutenkovski RB kojem su uništena nebrojena ruska oklopna vozila u ratu u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je već bilo dovoljno da u stan obitelji Šoliker bude poslana i policija. Njihovo izvješće govori kako u stanu ima upadljivo mnogo "sumnjivih boja", a i na "prijenosnom računalu Jelene Šoliker je utvrđeno kako je gledala ekstremističke kanale, za što majka nema objašnjenja. U unutrašnjosti stana ima plavih i žutih boja. Kako Jelena Šoliker kaže, njoj se sviđaju te boje", piše u policijskom izvješću.

Policijski inspektori su došli do zaključka kako Jelena "projektira svoje političke stavove na svoju kćer i nema roditeljskog nadzora nad njezinim prilozima u društvenim mrežama". Isticanje lika u ukrajinskim bojama pokazuje kako desetogodišnjoj djevojčici "nedostaju spoznaje o povijesti njezine domovine, kao i o političkom smjeru njezine zemlje i svijeta". Zato se i za kćer i za majku "preporučuje" psihološko savjetovanje - svakome tko je živio u Sovjetskom Savezu je kristalno jasno, što to znači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teška dvojba i za učitelje

Takva politička obuka nije samo za roditelje, nego i za učitelje teška kušnja. "Dok je prije bilo tek pojedinih slučajeva progona učitelja zbog njihovih izjava u društvenim mrežama ili sudjelovanja u nekim manifestacijama, sad je to očito institucionalizirano", objašnjava nam Danil Ken, čelnik ruskog Saveza učitelja.

"Sad se sustavno nalažu propagandne lekcije i prisiljava se učitelje da odluče, hoće li u tome sudjelovati ili ne." Danil Ken je i sam već na "crnoj listi" - u rujnu su ga nadležna tijela proglasila "stranim agentom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, ta udruga učitelja pokušava učiniti što može: sudjeluje u obrani pred sudom i moskovske učiteljice Tatjane Červenko koja je odbila držati takav "razgovor o važnom" sa svojim učenicima.

Još gore od toga: o svemu tome je javno progovorila pred kamerom televizije Došd, postaje koja je bila prisiljena emitirati svoj program iz Letonije. To joj je donijelo ukor školskog rukovodstva protiv kojeg je uložila žalbu. Tatjana Červenko i dalje drži nastavu u svojoj školi, ali Danil Ken ne vjeruje da će proći dugo dok ne dobije otkaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teoretski - krši se Ustav

Jer slično je prošao i nastavnik povijesti Raušan Valiulin koji je radio u školi u Naberežnom Čelniju u Tatarstanu. U kolovozu je bio pozvan na seminar za učitelje pod nazivom "Osobitosti ideološkog obrazovanja s djecom i pedagozima". U to "ideološko obrazovanje" pripadaju i ti "razgovori o važnom".

Raušan je takvu intervenciju države u njegov posao proglasio kršenjem članka 13. ruskog ustava, kojim se zabranjuje prisilna ideologija. Ali kratko nakon te kritike je dobio otkaz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čak i nadležni sud je utvrdio kako je otkaz bio neopravdan i kako se može vratiti na posao - ali je učitelj shvatio što ga čeka u njegovoj staroj školi i u njegovoj domovini.

Nije niti dočekao presudu jer "povratak na školu ne može povezati sa svojom savješću". Voditi "razgovore o važnom" bi bila njegova radna zadaća, a prijetilo mu se i da će u njegov ured postaviti kameru kako bi se točno znalo što govori i čini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukratko, odlučio je pobjeći iz Rusije u Kirgistan: "Sve izjave protiv rata su zabranjene. I ja imam svoju djecu i moram biti odgovoran za njih."

FNC 18
Gledaj uživo 13.srpnja
VOYO logo