ŠTO SE DOGODILO?

NOVO IZVJEŠĆE O MISTERIOZNOM NESTANKU BOEINGA: Otkriveni novi detalji o posljednjim minutama na letu MH 370

Analiza dijelova olupine nestalog zrakoplova Malaysia Airlinesa na letu MH370 upućuje na to da se on nije kontrolirano spustio u Indijski ocean, stoji u izvješću objavljenom danas. Avion je nezaustavljivo padao prema oceanu velikom brzinom od čak 460 kilometara na sat i nije bio pripremljen za slijetanje, piše Bloomberg.

Australski istražitelji otkrili su da su zakrilca bila u položaju za “krstarenje” kada je letjelica udarila u površinu oceana. Među 200 ostataka olupine istražitelji su se usredotočili na desna zakrilca. “Ona su vjerojatno bila u neutralnom položaju kada su se odvojila od krila ili vrlo blizu tome”, stoji u izvješću.

Ovo izvješće potiče dodatnu sumnju u teoriju nekih analitičara da je netko spustio zrakoplov. Naime, mala je mogućnost da je netko imao kontrolu nad zrakoplovom do samog slijetanja u Indijski ocean.

Zrakoplovni stručnjak portala Airlineratings.com Geoffrey Thomas rekao je za CNN da je ovo izvješće u cijelosti opovrgnulo teorije prema kojima je pilot upravljao avionom kad je sletio u more.

“Uistinu je važna novost to da je zakrilce pronađeno u Tanzaniji bilo sklopljeno. To znači da nema nikakve šanse da je tim zrakoplovom itko upravljao. On je bio bez kontrole, ponestajalo mu je goriva i srušio se u spiralnom poniranju u more velikom brzinom”, rekao je Thomas.

Boeing 777 nestao je u 8. ožujka 2014. na letu iz Kuala Lumpura prema Pekingu s 239 putnika i članova posade i riječ je o najduljoj potrazi za nekim nestalim zrakoplovom dosad.

AUSTRALIA-MALAYSIA-CHINA-AVIATION-MH370-TRANSPORT-MAURITIUS

Izvješće australskog ureda za sigurnost prometa, koji koordinira potragu, temelji se na satelitskim snimkama, simulacijama leta i analizi ostataka zrakoplova. Istražitelji su pregledali 20 pronađenih krhotina zrakoplova, a potraga će biti prekinuta u siječnju sljedeće godine, kad se do kraja pretraži područje od 120.000 kvadratnih kilometara u južnom dijelu Indijskog oceana.

 

Povratak na Net.hr