IZBORI NA SICILIJI: / Odlučujuća bitka između populističkog Pokreta 5 zvijezda i Berlusconijeve desne koalicije

4.11.2017.
8:45
AFP
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iako desna koalicija predvođena strankom bivšeg premijera Silvija Berlusconija ima blagu prednost, ona i pokret M5S u anketama su zapravo u razini statističke pogreške.

Izbori na Siciliji posljednji su veliki test prije parlamentarnih izbora u 2018., koji će se vjerojatno održati između veljače i travnja.

"Od ujedinjenja Italije, pa čak i prije, Sicilija je bila pokrajina kojom je zavladao onaj koji je želio zavladati cijelom Italijom. Nije slučajno da je Garibaldi svoje osvajanje počeo sa Sicilijom. Dakle, to je i dalje vrlo važan element", kaže Marco Angelo Gervasoni, profesor političkih znanosti na sveučilištu Luiss u Rimu.

Sicilija je tradicionalno desna

"Sicilija tradicionalno bira desnicu, njezino je biračko tijelo konzervativno. Ljevica je pobijedila na zadnjim izborima samo zato što je desnica bila razjedinjena i nastupila je s tri odvojene liste", kaže Gervasoni.

Koalicija desnice, a čine je Naprijed Italijo (FI) bivšeg premijera Silvija Berlusconija, Sjeverna liga koju vodi Matteo Salvini i stranka Talijanska braća na čijem je čelu Giorgia Meloni, trebala bi dobiti otprilike 35 posto glasova

Pobjeda na Siciliji potvrdila bi da su tri stranke dobro učinile formirajući koaliciju i ohrabrila bi ih da isto ponove na izborima za talijanski parlament 2018.

Populisti iznad svega

Populistički M5S trebao bi dobiti oko 33 posto glasova prema anketama, ali konačni rezultat mogao bi biti i bolji, jer su zadnja ispitivanja provedena prije dva tjedna budući da talijanski zakon zabranjuje objavu rezultata anketa 15 dana prije izbora.

"M5S ima mogućnosti pobijediti na ovim izborima jer ima velik kapacitet privlačenja novih birača, a desnica je u tom smislu ostvarila svoj maksimum," kaže Gervasoni.

"Izbori će biti složen ispit. Velika je nepoznanica odziv birača, koji je u prošlosti na Siciliji bio nizak, a iz toga obično profitira M5S", kaže Alessandro Amadori, potpredsjednik Instituta za ispitivanje javnog mišljenja Piepoli.

Talijanima je puna kapa političke klase koju smatraju neučinkovitom i korumpiranom i upravo na tom nezadovoljstvu M5S već godinama privlači svoje birače.

Podijeljena ljevica

Ljevica plaća cijenu svojih unutarnjih podjela i nema nikakvih izgleda pobijediti u nedjelju. Prema anketama, kandidat Demokratske stranke (PD, na vlasti) trebao bi dobiti oko 16 posto glasova, a njegov konkurent na ljevici oko 14 posto.

Ta podjela odraz je raskola na nacionalnoj razini u Demokratskoj stranci koju je napustilo nekoliko čelnika koji su pripadali lijevijem krilu stranke. Čini se kao da je cilj dvojice kandidata bio više naškoditi protivniku na ljevici nego težiti pobjedi.

Belusconi ponovno

Političar kojega su često proglasili "politički mrtvim", bivši premijer Italije, opet se uzdignuo iz pepela i smatra se da će biti presudan za ishod sicilijanskih izbora.

"Očito je da Berlusconi, koji ima više života nego mačka, ostaje čvrst. Uspio je vratiti povjerenje unutar Europske pučke stranke (u Europskom parlamentu), a što je priznala i sama njemačka kancelarka Angela Merkel. Današnji je Berlusconi razboritiji i predstavlja se kao jamac koji će spriječiti potonuće Italije u kaos, a taj kaos po mišljenju mnogih, donosi populistički M5S, smatra Gervasoni.

Poseban izborni zakon

Sicilija treba izabrati 70 zastupnika svoje skupštine i njezina predsjednika. Od 70 zastupnika njih 62 biraju se proporcionalnim sustavom, sedmero kandidata dobiva lista koja je osvojila najviše glasova, dok je zadnji zastupnik bonus za stranku koja osvoji drugo mjesto.

"Velika je mogućnost da pobjednik izbora ne prikupi većinu u skupštinu. Ako pobijedi kandidat desnice, vrlo je vjerojatno da će morati pozvati u pomoć zastupnike Demokratske stranke, a takav ishod možda je anticipacija onoga što će se dogoditi na izborima za talijanski parlament, dakle saveza između PD-a i Berlusconijeve Naprijed Italijo", ocjenjuje Gervasoni.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali