Play ponuda

HOĆE LI SE KALIFORNIJA ODVOJITI OD / SAD-a? Sve više građana tako misli, mogao bi uslijediti i referendum

Image

Prijedlog za odvajanje Kalifornije od Sjedinjenih država predan je Uredu državnog tajnika u glavnom gradu te savezne države.

29.1.2017.
12:33
Play ponuda

Skupina koja stoji iza tog prijedloga "Da za neovisnost Kalifornije" dobila je u četvrtak zeleno svijetlo od kalifornijskog državnog tajnika Alexa Padille, čime mogu početi skupljati 600.000 potpisa potrebnih da bi taj plan došao na glasanje. Birače će se pitati jesu li za ukidanje dijela ustava koji Kaliforniju proglašava "neodvojivim dijelom Sjedinjenih Američkih Država".

Potrebna su dva ključna uvjeta

Predloženi amandman birače bi pitao i žele li ukinuti klauzulu koja opisuje Ustav SAD-a kao vrhovni zakon u zemlji. Ako bude odobreno, u ožujku 2019. bi Amerikanci mogli na referendumu glasati o tome hoće li Kalifornija postati slobodna, suverena i neovisna država.

To će se dogoditi ako budu ispunjena dva ključna uvjeta: sudjelovanje najmanje 50 psoto registriranih birača, od kojih najmanje 55 posto mora biti za "da".

Ako oba uvjeta budu zadovoljena, mjera zahtjeva suglasnost Ujedinjenih naroda o prijavi "nove samostalne Republike Kalifornije" da bi postala zemlja članica UN-a, stoji u inicijativi.

Pokret tvrdi da ostajanje unutar SAD-a više nije u najboljem interesu Kalifornije.

'Amerika nas već mrzi, zašto ostati unutar SAD-a?+'

"Ne samo da je Kalifornija prisiljena pokoriti se ogromnom vojnom budžetu i plaćati poreze, već se i naši ljudi šalju u borbe u ratovima koji više potiču terorizam nego što se protiv njega bore. Jedini razlog zbog kojeg bi nas teroristi možda napali je taj što smo dio SAD-a. Kada ne bismo bili dio SAD-a, Kalifornija bi manje vjerojatno bila meta napada", stoji, među ostalim, u kampanji.

"Amerika već mrzi Kaliforniju, a Amerika glasa po emocijama", rekao je Marcus Evans, potpredsjednik inicijative Yes California za Los Angeles Times.

"Mislim da bismo dobili potrebne glasove kad bi se glasanje održalo", dodao je.

Važeći potpisi moraju biti dostavljeni do 25. srpnja kako bi se kvalificirali za glasanje u studenom 2018.

Broj građana Kalifornije koji bi radije svoju zemlju vidjeli kao suverenu naciju nego kao dio SAD-a skočio je na 32 posto, pokazala je najnovija anketa Reutersa i Ipsosa ranije ovog tjedna. 2014. je godine taj broj iznosio 20 posto.

Podrška neovisnosti narasla je nakon što je u studenom Donald Trump odabran za novog američkog predsjednika. Anketa se provodila od 6. prosinca do 16. siječnja.

Play ponuda
Play ponuda