Nedjelja je dan D za ovu zemlju, ali i za Europu

Novi dan D za Grčku bit će ovu nedjelju 17. lipnja, kada se održavaju parlamentarni izbori, nakon kojih bi trebalo biti jasnije hoće li Grčka ostati u eurozoni ili će iz nje izići. Odnosno, hoće li biti formirana Vlada koja će pristati na mjere štednje koje im nameću strani kreditori.

Iste nedjelje bit će odgovoreno i na pitanje hoće li Grčka dobiti novu dozu kredita kako bi isplatila svoje plaće i mirovine koje sada vise o koncu. Međutim, vidi li još itko u novom zaduživanju spas?

Grčka koalicija radikalne ljevice SYRIZA upravo okuplja one koji se protive Grcima nametnutim mjerama štednje. SYRIZA prema anketama uživa sve veću popularnost, a krajem svibnja govorilo se o čak 30 posto podrške. Stranku vodi 37-godišnji Alexis Tsipras koji birače uvjerava kako će usprkos svemu zemlja ostati u eurozoni, a kreditori biti prisiljeni smanjiti svoje zahtjeve prema Grčkoj.

Suprotiva njima stoji konzervativna Nova demokracija koja podupire oštre mjere štednje u zamjenu za međunarodnu pomoć. Oba bloka uživaju otprilike istu popularnost.

22,6 posto nezaposlenih!

Stanje u Grčkoj već dugo je dramatično i napeto, stopa nezaposlenosti sve više raste i u posljednjem je tromjesečju skočila na 22,6 posto. Zbog svega napeto je u i u Bruxellesu, a socijaldemokratski zastupnik u Europskom parlamentu Hannes Swoboda oprao je povjerenika Europske komisije Josea Manuela Barrosu jer nije posjetio Grčku i pokušao ih uvjeriti koliko su važne mjere štednje. “Sramotno je što predsjednik EK nijednom nije došao u Grčku. On i predsjednik Europskog vijeća morali su doći pregovarati u Atenu”, kazao je za austrijski Die Presse.

Velike središnje banke u strahu od kraha na financijskim tržištima spremne su pomoći Grčkoj, a njihovo širokogrudno jutro popratio je i rast cijena dionica na većini azijskih burza.

Povratak na Net.hr