Play ponuda

FRANCUZI ŽELE SPRIJEČITI AUSTRIJSKI SCENARIJ: / Zatvorili su sva skijališta, uvode granične kontrole, a u pripremi imaju i nepopularnu mjeru

Image
Foto: Pixsell/ilustracija
2.12.2020.
11:55
Pixsell/ilustracija
Play ponuda

Francuska će provoditi nasumične granične kontrole kako bi spriječila ljude da se prelaskom u zemlje u kojima su otvorena skijališta zaraze covidom-19, a moguće je i uvođenje karantene, rekao je u srijedu premijer Jean Castex. To se odnosi na francuske granice sa Švicarskom i Španjolskom, a spomenutom se mjerom također nastoji umiriti operatore francuskih skijališta koji se žale na nepravedan tretman.

"Cilj je da se francuski državljani ne zaraze, a to ćemo učiniti na način da uvedemo nasumične granične kontrole", rekao je Castex. Istaknuo je da francuska skijališta ostaju zatvorena tijekom božićnih blagdana.

Image
HOĆE LI PANDEMIJA SPRIJEČITI SKIJAŠKU SEZONU? /

Europska skijališta zatvorena i bez rezervacija, ali ona domaća se pripremaju

Image
HOĆE LI PANDEMIJA SPRIJEČITI SKIJAŠKU SEZONU? /

Europska skijališta zatvorena i bez rezervacija, ali ona domaća se pripremaju

Sedmodnevna karantena

Premijer je osim nasumičnih kontrola najavio i mogućnost uvođenja sedmodnevne karantene za Francuze koji odluče blagdane provesti na skijalištima u susjednoj Švicarskoj i Španjolskoj. O karanteni će odlučivati prefekti pograničnih regija. Mjere ograničenja odlaska na strana skijališta ne odnose se na prekogranične radnike.

Traži se europsko suglasje

Njemačka i Italija dijele stajalište Francuske, no Austrija, Švicarska i Španjolska sklone su otvaranju svojih skijališta. Castex smatra da se još može postići europsko suglasje o tom pitanju. Tijekom prvog vala pandemije koronavirusa neka su skijališta bila pravi rasadnik zaraze ubrzavši širenje infekcije diljem Europe.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Play ponuda
Play ponuda