FOTO: Gotovo je sa zimom, proljeće je stiglo, tvrde njemački meteorolozi

Njemački meteorolozi slažu se da je sa zimom gotovo, te da stiže proljeće. Temperature u Njemačkoj dosežu 17 stupnjeva. Hrvatsku, pak čeka kišovito i nešto hladnije vrijeme.

Zima se oprašta, a da nije pravo ni bila ovdje, piše njemački Die Welt. “Čini se da bi to moglo biti to”, kaže Gerhard Lux iz Njemačke meteorološke službe (Deutschen Wetterdienst, DWD). Neobično topla zima je gotova, slaže se i Dominik Jung, meteorolog s wetter.neta. Da, onaj Jung koji je jesenas predviđao da arti-201309260168006.

Štoviše, u Njemačkoj je ova zima jedna od deset najtoplijih od 1881. godine, od kada se bilježe mjerenja. Gerhard Lux kaže da je u toj zemlji zima bila 2,5 stupnjeva toplija od prosjeka, te da dugoročne prognoze ne pokazuju znakova povratka zime.

Koliko je zima bila blaga najbolje se vidi ne toliko iz prosječnih temperatura, već iz daleko manjeg broja dana koji su bili ispod nule, te vrlo male količine snijega.

Dominik Jung potvrđuje dolazak proljeća, piše Die Welt, koji ipak upozorava na hladne noći i jutra. No, temperature će u Njemačkoj dosezati 17 stupnjeva, pa se čini da iz predproljeća idemo ravno u proljeće, kaže Jung.

A u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj je ovih dana prevrtljiva veljača pokazala zašto je tako zovu – temperature su ovoga vikenda dosegle čak 21 stupanj u Slavonskom Brodu, a u ponedjeljak je u Varaždinu padao snijeg. Prevrtljiva je bila i zima, pa iako je bilo perioda izrazito hladnog vremena, snijega je bilo relativno malo. Ne zaboravimo da je, primjerice, skijaška utrka na Sljemenu otkazana zbog nedostatka snijega, ali i da je ledena kiša u Gorskom kotaru prouzročila nezapamćene štete u šumama i na elektrodistribucijskoj mreži. Dijelovi toga kraja danima su bili bez struje.

Idućih nas dana očekuje kišovito vrijeme, a krajem mjeseca sunčanije, s dnevnim temperaturama oko 12 stupnjeva, dok bi u unutrašnjosti noći i jutra i dalje mogli biti hladni. Početkom idućeg mjeseca prema nekim dugoročnim prognozama opet bi nas mogao stići jedan nešto hladniji period, no bez snijega.

Povratak na Net.hr