EKONOMSKI UDAR NA MOSKVU / EU ograničio cijenu ruske nafte i stavio embargo na uvoz: Zapad strahuje od poteza Rusije

Image
Izvor: Profimedia

Za dva mjeseca, 5. veljače, stupa na snagu i embargo na naftne derivate

5.12.2022.
7:28
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ograničenje cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu oko kojeg su se dogovorili EU, G7 i Australija stupa na snagu u ponedjeljak, kao i embargo na uvoz ruske nafte u EU, uz nekoliko iznimki.

Odluka o ograničenju cijena ruske nafte od 60 dolara po barelu omogućuje da se ona prodaje trećim zemljama koristeći tankere zemalja G7 i EU-a, njihove osiguravateljske tvrtke i kreditne institucije, ali samo ako se nafta prodaje ispod cijene od 60 dolara.

Budući da se ključne svjetske brodarske i osiguravateljske tvrtke nalaze u zemljama G7, ograničenje cijene moglo bi Moskvi otežati prodaju nafte za višu cijenu, ocjenjuje Reuters. No, Moskva je rekla da se neće pridržavati odluke pa makar morala smanjiti proizvodnju odnosno, da neće izvoziti naftu koja podliježe ograničenju cijena pod cijenu smanjenja proizvodnje.

Ukrajina smatra da ograničenje 'nije ozbiljno'

Aleksander Novak, potpredsjednik ruske vlade zadužen za energetiku, rekao je da "radimo na mehanizmima za zabranu korištenja instrumenta ograničenja cijena, bez obzira na razinu na koju je postavljeno, jer bi takvo uplitanje moglo dodatno destabilizirati tržište".

Ukrajina je pak pozivala na cijenu od 30 dolara po barelu. No zapad strahuje da bi preniska cijena mogla rezultirati time da Rusija povuče sirovu naftu s tržišta što bi dovelo do velikog skoka cijena.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u subotu da ograničenje cijene ruske nafte na 60 dolara nije ozbiljno i teško će odvratiti Rusiju od rata u Ukrajini. Andrij Jermak, čelnik administracije ukrajinskog predsjednika, kazao je ranije da bi se ograničenje trebalo postaviti na 30 dolara "da se brže uništi ekonomija neprijatelja".

Zelenskij se žalio da je svijet pokazao slabost postavljanjem ograničenja na 60 dolara, što će, kako je rekao, povećati ruski proračun za 100 milijardi dolara godišnje. "Ovaj novac će ići prema destabilizaciji točno onih zemalja koje trenutno nastoje izbjeći ozbiljne odluke", rekao je.

Image
STVARANJE NOVOG SVIJETA /

Energetska kriza bukti, moguće je da gledamo početak propasti moćne industrije: Hoće li nafta nestati za 30 godina?

Image
STVARANJE NOVOG SVIJETA /

Energetska kriza bukti, moguće je da gledamo početak propasti moćne industrije: Hoće li nafta nestati za 30 godina?

Razmatranje ograničenja svaka dva mjeseca

Mehanizam ograničenja cijena trebao bi biti aktiviran 5. prosinca kada na snagu stupa i embargo EU-a na rusku naftu. Zbog embarga EU-a, ruska proizvodnja mogla bi se početkom iduće godine smanjiti za 500 tisuća do milijun barela dnevno.

Kako će sve to utjecati na cijene 'crnog zlata' idućih dana i tjedana, ostaje da se vidi.

U ponedjeljak rano ujutro cijene su nafte porasle oko 0,8 posto, djelomice zbog nedjeljne odluke OPEC-a, da potvrdi prijašnju odluku o smanjenju proizvodnje za dva milijuna barela dnevno, a djelomice zbog najava ublažavanja restriktivnih mjera protiv covda-19 u Kini, što bi trebalo podržati rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva i najvećeg svjetskog uvoznika nafte.

Međutim, tijekom vikenda su vlasti EU-a dogovorile ograničavanje cijene ruske nafte. Ograničenje će EU i G7 ponovno razmatrati svaka dva mjeseca.

Iznimke tri EU članice

Embargo EU-a na uvoz ruske nafte dogovoren je u lipnju kao dio paketa sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu. Iznimke se odnose na Mađarsku, Slovačku i Češku, tri zemlje članice EU-a koje su posebno ovisne o ruskoj nafti zbog njihove zemljopisne lokacije i nemogućnosti da u kraćem vremenu zamijene taj uvoz.

Za dva mjeseca, 5. veljače, stupa na snagu i embargo na naftne derivate.

Japan nije siguran u učinkovitost mjere

Japan nije siguran hoće li ograničenje cijene ruske nafte biti učinkovito, ali vjeruje da će mjera smanjiti ruski prihod od izvoza nafte, rekao je glavni tajnik japanskog kabineta Hirokazu Matsuno na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

"Uvođenje ograničenja cijena za rusku naftu osmišljeno je kako bi se smanjili ruski prihodi i osigurala stabilnost naftnog tržišta", rekao je. "Ne mogu sa sigurnošću govoriti o učinkovitosti ove mjere. No, vjerujem da će ona smanjiti cijenu ruske nafte, čak i kada je riječ o onim zemljama koje se nisu pridružile sadašnjim koracima, a to će ograničiti Rusiju prihodi od izvoza energije."

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču