MIGRANTSKA KRIZA

DRON SNIMIO ZAROBLJENE LJUDE NA GRANICI, AUSTRIJA PRIJETI: ‘Više nikog ne primamo, učinili smo dovoljno!’

Rezultat odluke Makedonije i drugih europskih zemalja o ograničavanju puštanja imigranata prema EU ovih dana je snimljen dronom na granici Grčke s Makedonijom. Tamo je u improviziranom kampu zarobljeno oko 13.000 izbjeglica koji su blokirani na graničnom prijelazu Idomeni.

Šef sjeverne grčke pokrajine Makedonije Apolos Cicikostas opisao je situaciju kao “veliku humanitarnu krizu” te shodno tome, ali i zbog najavljenog dolaska još izbjeglica, traži od grčke vlade da u njegovoj pokrajini proglasi izvanredno stanje.

Podsjetimo, Makedonija je ograničila ulaz na svoj teritorij malom broju izbjeglica iz Sirije i Iraka, a slične mjere na snazi su i u drugim zemljama na tvz. balkanskoj ruti.

U nastavku pogledajte video snimljen dronom koji prikazuje u kakvim uvjetima živi oko 13.000 izbjeglica.

Napetu situaciju s izbjegličkom krizom dodatno je pogoršala izjava austrijskog ministra obrane. – Austrija ne želi sudjelovati ni u kakvom sustavu kvota za raspodjelu izbjeglica među europskim zemljama jer je sama učinila dovoljno – izjavio je austrijski ministar obrane Hans Peter Doskozil za novine Oesterreich, a javlja Hina.

Austriju, posljednju postaju prije Njemačke – glavnog odredišta migranata koji bježe pred ratom i siromaštvom – već su kritizirale Europska komisija i udruge za ljudska prava zbog ograničavanja broja izbjeglica koje prihvaća.

Austrija je dobila 90.000 zahtjeva za azilom prošle godine.

“Mi preuzimamo lavovski udio i samo ove godine ćemo primiti 37.500 tražitelja azila. Sada je red na drugima. Zašto bi Austrija preuzimala izbjeglice iz Grčke? To bi poslalo pogrešan signal”, rekao je Doskozil.

Podsjetimo, izvanredni summit EU-Turska posvećen migrantskoj krizi održava se u ponedjeljak.

Povratak na Net.hr