DRAMATIČNO U ČEŠKOJ: / Krenula je regrutacija volontera koji se obučavaju kako bi rasteretili iscrpljene medicinske radnike

Zbog teškog stanja s epidemijom koronavirusa u Češkoj su počeli regrutirati i volontere kako bi preuzeli dio tereta te pomogli liječnicima i sestrama

29.10.2020.
14:12
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U Češkoj je u tijeku obučavanje stotina građana kako bi kao volonteri u zdravstvu pružili hitnu pomoć iscrpljenim medicinskim stručnjacima, dok se zemlja bori s najvećim dnevnim porastom infekcija novim koronavirusom po stanovništvu u Europi. Češka je imala prosječno 12.000 novih slučajeva svakog dana tijekom prošlog tjedna, javlja Euronews.

U okviru programa koji je u rujnu pokrenuo češki Crveni križ, kada je krenuo drugi val širenja virusa, oko 350 ljudi dobrovoljno pomažu kao zdravstveni pomoćnici, a još 2300 pokazalo je interes za obuku, kažu organizatori.

Na gornjem katu male bolnice u glavnom gradu Pragu, instruktor podučava sedmero novih volontera osnovama njege, od mijenjanja posteljine do pomoći u hranjenju pacijenata i sprječavanja stvaranja rana od ležanja u krevetu. Nakon intenzivnog jednodnevnog tečaja mogubiti pozvani da pomažu medicinskim radnicima u bolnicama, staračkim domovima i njihovim lokalnim zajednicama.

Većinom pomažu obitelji i prijateljima

"Program je osmišljen za edukaciju javnosti, poboljšanje razumijevanja pandemije i ublažavanje tereta medicinskih usluga. Oni su tu da pomognu sestrama i liječnicima, a ne da ih zamijene. Riječ je o dijeljenju, a ne o prebacivanju zadataka", rekao je Richard Smejkal, voditelj odjela za hitne slučajeve češkog Crvenog križa.

Većinu vremena, volonteri nove naučene vještine uglavnom koriste kod prijatelja i obitelji, posebno starijih osoba. Ako se osnovna njega koja ne zahtijeva hospitalizaciju može pružiti kod kuće, kaže Smejkal, to oslobađa više vremena za već zauzeto profesionalno medicinsko osoblje da se koncentrira na hitnija pitanja.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali