NEREDI U 'DŽUNGLI'

DRAMATIČNI PRIZORI IZ CALAISA: Gorio izbjeglički kamp, interveniralo 1.200 policajaca, migranti ne žele otići

Prilikom priprema za zatvaranje migrantskog kampa ‘Džungla’ u francuskom Calaisu noćas su izbili nemiri. Migranti su bacali kamenje na policiju, a ona je uzvratila suzavcem. Migranti su jutros počeli pristizati na mjesto okupljanja koje su odredile vlasti za evakuaciju Džungle u Calaisu, kampa s tisućama migranata na sjeveru Francuske.

Migranti u Calaisu i britanski anarhisti sinoć su se sukobili s policijom, a u izbjegličkom kampu u Calaisu sinoć su se mogli vidjeti plamenovi. Nerede je izazvalo dijeljenje letaka na kojima je pisala obavijest da ujutro kreće proces evakuacije iz kampa.

Migranti palili i bacali kamenje, policija uzvratila suzavcem

Izbjeglice i anarhisti palili su stvari, a kako bi okončala nasilje, policija je na njih ispalila suzavce. Daily mail javlja da su se među očajne izbjeglice koji ne žele napustiti kamp uvukli i anarhisti koji žele iskoristiti situaciju za sukob s policijom. Vlasti i humanitarci govore o britanskim huliganima koji su tamo došli u želji da se obračunaju s francuskom policijom. Napadaju koga god stignu, a da pritom nemaju nikakve veze s migracijama i cijelom situacijom.


Policija je uspostavila zabranjenu zonu a neki pripadnici humanitarnih organizacija koji tamo rade govore o šokantnim scenama, pa čak uspoređuju ponašanje Francuza prema migrantima s ponašanjem Nijemaca prema Židovima u Drugom svjetskom ratu.

FRANCE-EUROPE-MIGRANTS-BRITAIN-CALAIS-DEMOLITION

FRANCE-EUROPE-BRITAIN-MIGRANTS

FRANCE-EUROPE-BRITAIN-MIGRANTS

Francuska je policija sinoć priznala da postoji visok rizik od toga da se zatvaranju kampa usprotivi britanska antikapitalistička skupina ‘Bez granica’ (No Borders).Policija je u priopćenju navela da je stvorena ‘zona zabrane’ zbog straha od napada ljevičarskih aktivista.

S kovčezima čekaju u redovima

Većina stanovnika ne želi napustiti smještaj, a neki se žele pridružiti svojim obiteljima u Velikoj Britaniji pa zbog toga ne žele preraspodjelu u drugi smještaj u Francuskoj. Zaposlenici humanitarnih organizacija upozoravaju da će se zbog toga neki migranti vjerojatno pokušati sakriti u susjednim dijelovima Calaisa pa postoji opasnost da će doći do situacije potjere.

FRANCE-EUROPE-MIGRANTS-BRITAIN-CALAIS-DEMOLITION

Više od 1.200 policajaca trenutno radi na zatvaranju kampa i premještanju stanivnika, a francuske su vlasti priopćile da u njemu u lošim uvjetima živi oko 7.000 migranata. Deseci od jutra čekaju u redovima kako bi ušli u autobuse koji će ih odvesti u druge izbjegličke centre diljem Francuske.

Žene i muškarci došli su s kovčezima i naprtnjačama pred hangar koji služi kao glavni stožer operacije u okviru koje bi 6 do 8 tisuća migranata trebalo biti upućeno autobusima prema prihvatnim centrima raspoređenima na čitavom francuskom teritoriju.

Red od šezdesetak osoba već se protezao ispred još zatvorena prolaza do glavnog stožera.

Vlada cijelu operaciju prikazuje kao “humanitarnu”. Njome bi se trebalo zatvoriti najveće sklepano naselje u Francuskoj, nastalo prije 18 mjeseci, koje su nastanjivali migranti većinom iz Afganistana, Sudana i Eritreje, sa snom da će prijeći kanal La Manche i domoći se V. Britanije.

Kamp u Calaisu postao je kamen spoticanja u raspravi oko imigracije te izazivao napetosti između Pariza i Londona. Krajem rujna francuska vlada najavila je njegovo raspuštanje.

‘Morat će nas nasilu otjerati’

Postoji bojazan da će neki od njih odbiti odlazak jer još uvijek žele ići u Veliku Britaniju.

“Još uvijek trebamo ljude uvjeriti da prihvate smještaj i odustanu od britanskog sna. To je najteži dio”, kaže Didier Leschi koji vodi francuski ured za imigraciju za Afp.

“Morat će nas nasilu otjerati. Želimo u Britaniju”, kaže Afganistanac Karhazi. Sirijski migrant koji nije želio otkriti svoj identitet kaže kako su pred zoru mnogi otišli iz Džungle kako bi izbjegli premještaj u druge dijelove Francuske.

To je učinio i on i podigao je šator desetak kilometara dalje. “Bio sam u Džungli 13 mjeseci i naučio sam da ne treba vjerovati vlastima. Uvijek kažu jedno a učine drugo. Pa sam prošle noći otišao i postavio šator na drugom mjestu”, kaže on.

Velika je Britanija počela prihvaćati nekolicinu od planiranih 1.300 djece iz Calaisa. Oni migranti koji budu suglasni da ih se preraspodjeli po Francuskoj ukrcat će se na jedan od 60 autobusa, a moći će zatražiti azil. Za migrante iz Calaisa je po Francuskoj predviđeno oko 7.500 kreveta. Sutra će početi uklanjanje šatora i skloništa koja ostaju nakon preseljenja migranata, a očekuje se da će čitava operacija trajati tri dana.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr