OGLAS

(ne)mir u sudnici / Dodik u sudnici, deseci političara bosanskih Srba zakrčili ulaz: 'Došli smo podržati predsjednika!'

Image
Foto: Dejan Rakita/Pixsell

Aktualnog čelnika bosanskih Srba Tužiteljstvo BiH je optužilo jer je potpisao ukaz o stupanju na snagu dva zakona što ih je u lipnju usvojio parlament RS, a potom ih je poništio visoki predstavnik Christian Schmidt. Dodikova obrana ranije je tražila suđenje u Banja Luci zbog nepristranosti

6.12.2023.
13:56
Dejan Rakita/Pixsell
VOYO logo

Deseci političara bosanskih Srba te pripadnici različitih udruga povezanih s vlastima Republike Srpske došli su u srijedu pred sjedište Suda BiH u Sarajevu kako bi iskazali potporu predsjedniku RS Miloradu Dodiku na početku suđenja po optužnici koja ga tereti za neprovođenje odluka visokog predstavnika. 

Sam Dodik stigao je na Sud BiH u pratnji odvjetničkog tima, u kojemu je savjetnik i beogradski odvjetnik Goran Petronijević, poznat kao branitelj osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića. Ulogu pravnog savjetnika u ovom timu ima i hrvatski odvjetnik Anto Nobilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči početka suđenja Dodikove su pristalice praktično zakrčile ulaz u sudski kompleks, gdje je početak suđenja čekao i veliki broj novinarskih ekipa.

Miodrag Kojić, predsjednik udruge skupštine Srba nestalih tijekom rata, kazao je kako su došli poduprijeti Dodika u sukobu s "lažnim visokim predstavnikom", ponavljajući tako teze koje već mjesecima iznose pravnici što ih je okupio Dodik pripremajući svoju obranu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni tvrde kako Schmidt nije zakonito izabrani visoki predstavnik pa nije imao pravo nametati izmjene kaznenog zakona po kojima će se suditi Dodiku. Schmidt je izabran po predviđenoj proceduri Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), a jedino je izostala rasprava o tome na Vijeću sigurnosti UN-a zahvaljujući vetu Rusije.

Image
ČEKA GA SUĐENJE /

Novim zakonom o imunitetu RS pokušava zaštiti Dodika: 'Imamo čovjeka kojega se štiti poput rimskog pape'

Image
ČEKA GA SUĐENJE /

Novim zakonom o imunitetu RS pokušava zaštiti Dodika: 'Imamo čovjeka kojega se štiti poput rimskog pape'

"Došli smo poduprijeti sve institucije RS i predsjednika", kazao je Kojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktualnog čelnika bosanskih Srba Tužiteljstvo BiH je optužilo jer je potpisao ukaz o stupanju na snagu dva zakona što ih je u lipnju usvojio parlament RS, a potom ih je poništio visoki predstavnik Christian Schmidt. Parlament RS tim je zakonima pokušao blokirati provedbu presuda Ustavnog suda BiH, kao i odluka samog visokog predstavnika.

Zajedno s Dodikom optužen je i direktor Službenog glasnika RS Miloš Lukić koji je naložio objavljivanje poništenih zakona u ovoj tiskovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budu li proglašeni krivima obojici prijeti kazna u rasponu od šest mjeseci do pet godina zatvora, a osuđujuća presuda značila bi i automatsku zabranu obnašanja političkih dužnosti odnosno bilo kojih vodećih pozicija za koje se plaća dobiva iz proračuna. 

Suđenje će voditi iskusni sudac Mirsad Strika, koji je u utorak izrekao osuđujuću presudu od tri godine zatvora bivšem ministru obrane BiH Selmi Cikotiću proglasivši ga krivim za zloporabu službenog položaja i ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodikova obrana ranije je tražila da se suđenje prepusti lokalnom sudu u Banjoj Luci uz tvrdnju kako u Sarajevu ne mogu računati na nepristranost suca.

POLEDAJTE VIDEO: Postoje li vojni kampovi pod ruskom kontrolom u BiH. Potrebna istraga? Dodik: Sve je laž

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Dosje Jarak
Brak na prvu
Poseta
Obiteljske tajne
default_cta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Čovjek zvan Ove
Južni vetar
default_cta
Minari
Priča o čarobnjaku
Bohemian Rhapsody
Ljubavna zamka
Potraga Zvadlav
default_cta
VOYO logo