OGLAS

ČEKA GA SUĐENJE / Novim zakonom o imunitetu RS pokušava zaštiti Dodika: 'Imamo čovjeka kojega se štiti poput rimskog pape'

Image
Foto: Dejan Rakita/Pixsell

Sličan zakon postojao je u RS i prije dva desetljeća, no svojom ga je odlukom 2002. poništio tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown, uz obrazloženje kako je takva zaštita dužnosnika u vlasti neprimjerena standardima demokratskog društva

5.12.2023.
12:03
Dejan Rakita/Pixsell
VOYO logo

 Vladajuća struktura u Republici Srpskoj planira usvojiti zakon o imunitetu za sve dužnosnike tog entiteta kojim bi oni bili izuzeti od mogućeg kaznenog progona, što oporba tumači kao pokušaj da se zaštiti predsjednika RS Milorada Dodika, kojega čeka suđenje zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić najavio je kako će se nacrt zakona o imunitetu naći pred zastupnicima već na sjednici parlamenta najavljenoj za naredni tjedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je kako bi takav zakon štitio osobe koje provode odluke što ih donosi parlament odnosno dužnosnika u izvršnoj vlasti.

"Mi koji (odluke) izglasavamo imamo imunitet, a oni koji ih provode u ovom momentu takav imunitet nemaju", kazao je ranije Stevandić, tvrdeći kako još jedan kontroverzni zakon čije donošenje planiraju vlasti RS ima za cilj štititi sustav, a ne pojedince.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema nacrtu kojega je predložilo ministarstvo pravosuđa RS imunitet bi ubuduće imali predsjednik i dva dopredsjednika entiteta, entitetski premijer i ministri. Bude li takav zakon usvojen oni više ne bi mogli biti odgovorni niti za jednu odluku ili postupak koji proistječu iz njihovih ovlasti.

Image
odcijepit ćemo se od bih /

Dodik: 'Gdje se vidim 2030.? Pa kao prvi predsjednik samostalne RS'

Image
odcijepit ćemo se od bih /

Dodik: 'Gdje se vidim 2030.? Pa kao prvi predsjednik samostalne RS'

Pokrene li neka policijska agencija ili tužiteljstvo postupak protiv njih oni se mogu pozvati na imunitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebnu pozornost privukla je činjenica da zakon predviđa retroaktivnu primjenu pa bi se odnosio na sve sadašnje, ali i bivše dužnosnike, i na sve njihove odluke donesene od 1. kolovoza 2021. godine pa tako i na one zbog kojih se Dodik sada suočio s optužnicom Tužiteljstva BiH jer je potpisao ukaz o stupanju na snagu dva zakona koje je prije toga poništio visoki predstavnik Christian Schmidt.

Upravo mogućnost retroaktivne primjene zakona bila je povod oporbenom zastupniku Nebojši Vukanoviću da zaključi kako je njegov jedini cilj zaštititi Dodika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očevidno imamo čovjeka kojega se štiti poput rimskog pape", izjavio je Vukanović ironično dodajući kako vjeruje da će novi zakon valjda štititi političare na vlasti i od gripe.  

Sličan zakon postojao je u RS i prije dva desetljeća, no svojom ga je odlukom 2002. poništio tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown, uz obrazloženje kako je takva zaštita dužnosnika u vlasti neprimjerena standardima demokratskog društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imunitet od kaznenog progona pri obnašanju dužnosti na koje su izabrani od tada je bio zajamčen samo zastupnicima u državnom i entitetskim parlamentima, dok su oni u izvršnoj vlasti imali pravo na zaštitu samo od građanskih parnica. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Brak na prvu
Dosje Jarak
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Sluga naroda
Zlatni dečko
default_cta
Megadance
Južni vetar
Gabby
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Oklada stoljeća
VOYO logo

Telegram

Telegram

Image

Fantastičan HRT. Nadzorni odbor potvrdio Telegramova skandalozna otkrića o ravnatelju Švebu, ali za sve krive bivšu upravu