TRAŽE ZAUSTAVLJANJE CIJEPLJENJA DJECE / Dječak u SAD-u preminuo nakon druge doze, roditelji i liječnici prozivaju vladu

Image
Foto: Kristina Štedul Fabac / PIXSELL

U Singapuru koji provodi jednu od najmasovnijih akcija procjepljivanja mladih liječnici su poslali vlastima otvoreno pismo, a roditelji peticiju

28.6.2021.
14:10
Kristina Štedul Fabac / PIXSELL
VOYO logo

Skupina liječnika napisala je "hitno otvoreno pismo" singapurskom stručnom odboru za cijepljenje Covid-19, pozivajući na prestanak cijepljenja mladih sve dok američki CDC ne razjasni uzroke smrti tinejdžera koji je preminuo nakon cijepljenja.

Pismo napisano u "u ime mnogih zabrinutih pedijatara, liječnika primarne zdravstvene zaštite, specijalista, kirurga i liječnika opće prakse", kojeg su potpisali su ga brojni singapurski medicinski stručnjaci objavljeno je na Facebooku u subotu. Autori pozivaju vlasti da "razmotre kratko odgađanje" cijepljenja mladih mRNA cjepivom s obzirom na nedavni incident u SAD-u, prenosi RT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preminuo tri dana nakon druge doze

Ranije ovog tjedna, američki CDC započeo je istragu smrti 13-godišnjaka iz Saginawa u Michiganu, koja se dogodila tri dana nakon što je dobio drugu dozu neimenovanog cjepiva protiv koronavirusa.

Cjepiva proizvođača Pfizer-BioNTech, Moderna i Johnson & Johnson dobila su hitno odobrenje u SAD-u, a sva tri se također koriste u Singapuru.
Liječnici koji su potpisali pismo tvrde da bi CDC morao dobiti "nekoliko tjedana za dobivanje čvrstih i uvjerljivih podataka" o smrti tinejdžera i moguće veze s cijepljenjem te da se do kraja istrage obustavi cijepljenje. Inzistiraju da je to pitanje hitno jer Singapur provodi "jedan od najagresivnijih" programa mRNA procjepljivanja na svijetu, u kojem se očekuje cijepljenje najmanje 200-000 tinejdžera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svakako, ne želimo vidjeti više sumnjivih smrtnih slučajeva povezanih s cjepivima ni kod jedne mlade osobe u cvijetu", navodi se u pismu.
Kako se zabrinutost širi, singapurski roditelji pokrenuli su i peticiju tražeći od vlasti otočnog grada-države da obustave cijepljenje mlađih od 30 godina, posebno školske djece od 12 do 15 godina, dok se ne završi istraga CDC-a. Do sada ga je potpisalo oko 2000 ljudi.

U nedjelju je stručno povjerenstvo za cijepljenje Covid-19 potvrdilo da je primijetilo pismo. Vlasti su pružile jamstvo da pomno prate lokalne i globalne podatke kako bi njihove preporuke bile ažurne. Trenutno se procjenjuje da su koristi od cijepljenja protiv Covid-19 veće od rizika koje predstavlja cjepivo, rekao je odbor.
Povjerenstvo je savjetovalo da se cijepljenje lokalnih mladih treba nastaviti, ali dodalo je da kao mjeru opreza trebaju izbjegavati intenzivne tjelesne aktivnosti tjedan dana nakon druge doze i obratiti se liječniku u slučaju zdravstvenih komplikacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne možemo iskorijeniti covid, ali možemo živjeti s njim'

Cijepljenje je u punom jeku u Singapuru, gdje je više od dva milijuna od njegovih 5,7 milijuna građana već primilo obje doze.

Grad-država želi u potpunosti cijepiti dvije trećine svog stanovništva, istovremeno rekavši da će radikalno promijeniti svoju strategiju suočavanja s virusom. Skupina singapurskih ministara izjavila je u uvodniku za Straits Times da je plan ukinuti zabrane putovanja i "normalno živjeti s [Covid-19] u našoj sredini", jer virus nastavlja mutirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koronu ne možemo iskorijeniti, ali možemo pretvoriti pandemiju u nešto puno manje prijeteće, poput gripe ili vodenih kozica, i nastaviti sa svojim životom", argumentirali su dužnosnici.

Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo