ČUVAJU SVOJ 'TERITORIJ': / Bande se snimaju kako pljačkaju i tuku tinejdžere

Pojavile su se užasavajuće videosnimke koje prikazuju mlade članove bandi kako potvrđuju svoj 'teritorij' u istočnom Londonu tako da brutalno tuku i pljačkaju tinejdžere, piše The Independent.

7.10.2016.
14:33
Thinkstock, Design Pics
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U strogom centru grada 16-godišnjak nožem napao drugog maloljetnika

Dva videa koji prikazuju nasilničke napade snimili su i podijelili na društvenim mrežama sami prijestupnici.

U jednome napadu mladići su okružili dječaka kod nekih garaža.

'Koji k***ac misliš da si ti?'

"Koje je tvoje j***no ime", pita vođa nasilnika. "Nećeš više vidjeti svoj telefon. Zašto piješ na mom području? Koji k***ac misliš da si ti?"

Uzeli su mu pametni telefon i naredili da skine ručni sat, dok se u pozadini čuje glas djevojke koja ih moli da prestanu.

"Daj da poj***m onu p***u", kaže vođa, prije nego što više puta udari dječaka u lice, dok njegovi prijatelji viču "Razj**i ga!", a lice žrtve postaje sve krvavije.

Vjerojatno ista ta banda snimila se pri izvođenju još jedne nasilne pljačke, opet usred bijela dana. Na snimci se vidi tinejdžer kako prolazi na biciklu, a jedan od mladića kaže: "Očito će dobiti svoje!"

Barem šestoricama s kapuljačama i šalovima zatim povuku žrtvu s bicikla i počnu ga udarati šakama u lice, tuči remenom i šutati ga, a nakon toga pobjegnu s njegovom torbom.

Bježe u različitim smjerovima, pješice ili na biciklima dok se čuju automobilske sirene i vrištanje, a jedan prolaznik juri prema žrtvi.

Snimkama prijete drugima

Snimke koje su se pojavile samo pojačavaju lokalne strahove o porastu nasilja bandi, kao i napada iz odmazde, dok razne grupe pokušavaju nasiljem kontrolirati ono što smatraju svojim terirorijem, a što je sve povezano s preprodajom droge i uličnim kriminalom.

Širenjem društvenih medija i pametnih telefona, tinejdžeri sve više snimaju uznemirujuće snimke svojih napada i objavljuju ih na internetu kako bi zastrašili suparnike i povećali vlastiti kredibilitet.

Sheldon Thomas, osnivač humanitarne Udruge Gangsline, kaže kako bande sve više koriste nasilne snimke.

I sam bivši član bande Thomas, kojem je ubijeno devetero prijatelja, sada pomaže mladim ljudima da se odvoje od te scene.

Siromaštvo i propale obitelji

"Moramo se pitati zašto bi netko uopće želio raditi tako nešto. Britanija je slomljena zemlja sa slomljenim obiteljima. Imate slabo odgojenu djecu koja u svojim domovima nemaju osobu od autoriteta, njihove se majke možda same brinu za troje djece. Oni ne vide Britaniju koju vide drugi, ne vide nadu - ono vide Britaniju u kojoj im je jedini uzor diler droge."

Thomas kaže kako su mladi često uvučeni u svijet bandi kombinacijom faktora koji uključuju nasilje u kući, emocionalne traume, nedostatak pozitivnih uzora, prisilu, nezaposlenost i visok stupanj kriminala koji je prisutan u nekim od londonskih najsiromašnijih četvrti.

"Već godinama pričamo o bandama, a sada ih imamo u svakoj četvrti Londona", dodao je. "Nema napratka - prošle je godine počinjeno 27.000 zločina noževima. Djeca nose oružje kako bi se osjećala sigurno u vlastitom susjedstvu."

Gangsline traži od vlade barem sedam godina neprekinutog financiranja raznih programa, poput toga da škole i zatvore posjećuju bivši članovi bandi, s kojima se mladi mogu poistovjetiti.

Policija tretira dva gore spomenuta napada kao povezane te je uhitila dva 16-godišnjaka. Glasnogovornik policije rekao je kako još traje lov na njihove suučesnike.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali