Zaveli ih i opljačkali muškarci u koje su se zaljubile, a srame se to prijaviti

Samo u Americi žrtve online datinga, koje prijave prevaru, godišnje ostanu bez 50 milijuna dolara, a stvarna šteta je znatno veća jer se većina prevarenih zbog srama odlučuje na šutnju. Čak 70 posto žrtava su žene.

Nakon godina traženja i frustracija, Debbie iz američke savezne države Montana mislila je da joj se posrećilo kad je preko jedne web stranice za upoznavanje “upecala” zgodnog dilera umjetninama i antikvitetima s Floride. Bar joj se tako predstavio.

Šest mjeseci kasnije Debbie je bila “lakša” za 1.500 dolara. Nakon što “novi dečko” nije prestajao tražiti novac, uključila joj se lampica i shvatila je da je nasjela i da je žrtva online prijevare.

Muškarac koji se predstavljao kao Ivan povjerenje Amerikanke zadobio je čestim telefonskim pozivima i porukama na Facebooku. U srpnju joj je prodao priču da putuje u Veliku Britaniju kupiti antikvitete za svoj dućan, ali joj se potom javio i rekao da je u Nigeriji i da je “zapeo”. Tražio je 5.000 dolara gotovine i obećao da će joj sve vratiti kad se vrati u Ameriku.

Nakon što mu je Debbie jednostavno rekla nema toliko novca, navaljivao je da ga posudi.

“Pokušao je izvršiti pritisak na mene, tražio je da koristim kreditne kartice, da posudim novac od obitelji i prijatelja”, ispričala je 51-godišnja Debbie, koja je na kraju ostala bez “samo” 1.500 dolara.

“Dala sam mu svoje srce, a on me je iskoristio”, jadikuje 51-godišnja Amerikanaka.

Većina žrtava su žene

Ista sudbina zadesila je i jednu mladu Norvežanku, koja je za portal The Local ispričala kako ju je prevario muškarac kojeg je upoznala na stranici za online dating.

On je bio Amerikanac i, kako je tvrdio, putovao je svijetom. Prevarena djevojka kaže da mu je poslala više od tisuću eura kad mu je, kako joj je smuljao, zapelo s njegovim računom. Nakon što je uplatila novac, više nikad se nije javio.

Ove dvije žene samo su neke od tisuća žrtva online datinga. Prema podacima FBI-a, samo tijekom 2011. u Americi je bilo oko 5.600 ovakvih prevara, a ukupna šteta koju su pretrpjele je iznosila nešto više od 50 milijuna dolara. Navedene brojke su samo kap u moru, jer se vjeruje da se samo jedan manji broj prevarenih odlučuje sve prijaviti policiji.

Čak oko 70 posto žrtava su bile žena, a više od polovine ih je imalo iznad 40 godina.

Ista taktika

Svi prevaranti imaju istu taktiku – putem mailova, društvenih mreža i telefonskih poziva, na izgradnju romantične online veze potrošit će nekoliko tjedana ili mjeseci prije nego li na kraju pitaju za novac. Podaci FBI-a otkrivaju da mnogi prevaranti nisu državljani SAD-a.

Glasnogovornica FBI-a Jenny Shearer objašnjava za Yahoo Finance da tijekom tog razdoblja prevaranti ispipavaju žrtvu tražeći slabe točke. S obzirom da žrtva prema prevarantu gaji određene osjećaje, mnoge će dati novac ako ih se to traži.

Prevaranti – ‘vojnici’

Neki od prevaranata svojim žrtvama predstavljali su se kao američki vojnici koji su po misijama u svijetu, te su tražili novac za kupnju laptopa, ali i za avionske karte za povratak doma. Neki su čak prodali priču da im novac treba za liječenje jer su ozlijeđeni u borbama.

Glasnogovornik u američkoj vojsci Chris Grey potvrdio je da mjesečno prime na stotine pritužbi žrtava.

“Nažalost, ne možemo utjecati ljude da prestanu slati novac osobama koje su upoznali preko interneta, a koje tvrde da rade u američki vojnici”, kazao je Grey.

Sve više ljudi širom svijeta postaju žrtve prevare, a povećava se i broj prevaranata koji svoje žrtve najprije osvoje, a potom im isprazne džepove. Akteri ove priče žive daleko od nas, ali sigurno se slične stvari događaju ljudima iz naše okoline. Zato, budite oprezni!

Povratak na Net.hr