ZAVRŠNICA KAMPANJE

CLINTON OZBILJNO UZDRMANA ISTRAGOM FBI-ja: Tjedan dana uoči izbora Trump je opet ‘u igri’

Kampanja za američke predsjedničke izbore ulazi u samu završnicu. Izbori će biti održani 8. studenoga, a utrka za Bijelu kuću posve se okrenula naglavačke.

CNN piše kako se prije samo tri dana činilo da će Hillary Clinton s lakoćom pobijediti i postati prva žena na čelu SAD-a, a onda se iznenada našla u defanzivi. Protiv nje je, naime, ravnatelj FBI-ja James Comey odlučio ponovno pokrenuti istragu vezanu uz e-mailove koje je navodno slala s privatnog servera, a sadržavali su povjerljive podatke od nacionalne važnosti.

NA SVOJU RUKU: Direktor FBI-ja je republikanac i istragu o Clinton je objavio protiv volje svoje šefice

Demokrati bijesni na šefa FBI-ja

Demokrati su bijesni na Comeyja jer je ovaj slučaj odlučio ponovno aktivirati uoči završnog tjedna predsjedničke utrke. Time je republikanski kandidat Donald Trump, koji je dotad izuzetno loše stajao u anketama, dobio neočekivanu priliku ponovno ‘upasti u igru’. Uostalom, Trump je značajn dio svoje kampanje gradio upravo na tvrdnji da bi njegova protukandidatkinja trebala završiti u zatvoru zbog spornih e-mailova.

Demokrati su bijesni na Comeyja i jer se oglušio o preporuku svoje nadređene, ministrice pravosuđa Lorette Lynch, da se FBI suzdrži od postupaka koji bi se mogli vezivati uz kampanju. Štoviše, izjavila je kako je neprimjereno desetak dana uoči izbora poduzimati radnje koje bi mogle utjecati na samu završnicu kampanje.

‘ZABIT ĆU SE U TVOJU USKU…’: Kako su vulgarne poruke jednog političara dovele do istrage FBI-ja protiv Hillary Clinton

U tri dana istopila se prednost Clinton

Osim toga, mnogi su američki mediji odmah podsjetili da je sadašnji direktor FBI-ja svojedobno bio registrirani birač Republikanske stranke te da je bio savjetnik istražnog povjerenstva američkog Senata koje je 1996. godine istraživalo slučaj kupnje zemljišta Clintonovih u vrijeme dok je Bill Clinton još bio guverner Arkanzasa.

A da je Clinton ozbiljno uzdrmana potezom šefa FBI-ja, govore i rezultati najnovijih anketa koje je objavio ABC News, a prema kojima se razlika između Clinton i Trumpa smanjila na samo jedan postotni bod u njezinu korist – 46 naprema 45 posto.

Osim toga, nakon što je Comey najavio daljnju istragu, postotak birača Hillary Clinton koji je doživljavaju ‘vrlo entuzijastično’ pao je na 47 posto, dok je samo prije šest dana bio 51 posto.

NOVE ANKETE OTKRIVAJU POBJEDNIKA: Hoće li na izborima pobijediti Hillary Clinton ili Donald Trump?

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr