ZABRINUT JE? / Član vatikanskog odbora protiv seksualnog zlostavljanja djece dao ostavu

Image
Foto: Shutterstock

Svoj odlazak najavio je nekoliko dana nakon što je Franjo ažurirao pravila o postupanju sa spolnim zlostavljanjem u Katoličkoj crkvi, proširivši njihov opseg na laičke katoličke čelnike i navodeći da i maloljetne i odrasle osobe mogu biti žrtve

29.3.2023.
20:11
Shutterstock
VOYO logo

Hans Zollner, jedan od vodećih članova vatikanskog odbora protiv seksualnog zlostavljanja djece, u srijedu je objavio da je podnio ostavku u tom tijelu, a kao razlog naveo je zabrinutost zbog načina na koji ono djeluje.

Zollner je jedan od osnivača Papinskog povjerenstva za zaštitu maloljetnika koje je papa Franjo pokrenuo 2014. u sklopu napora protiv desetljeća dugih skandala pedofilije unutar Rimokatoličke crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov nagli odlazak oštar je udarac ugledu Povjerenstva, a dolazi nakon što je nekoliko članova rano podnijelo ostavke, žaleći se da komisija nema stvarnu moć i nailazi na unutarnji otpor.

"Tijekom proteklih godina postao sam sve zabrinutiji načinom na koji povjerenstvo, po mom mišljenju, radi na postizanju svog cilja zaštite djece i ranjivih osoba", priopćio je isusovac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
APOSTOLSKA NUNCIJATURA /

Vatikan oštro po Hraniću: Više je vjerovao župniku nego žrtvi. Nije iskazao empatiju

Image
APOSTOLSKA NUNCIJATURA /

Vatikan oštro po Hraniću: Više je vjerovao župniku nego žrtvi. Nije iskazao empatiju

Zollner je rekao da njegova ostavka stupa na snagu 14. ožujka i dodao da ne može živjeti s problemima „osobito“ u područjima transparentnosti, odgovornosti i usklađenosti.

Voditelj Povjerenstva, američki kardinal Sean O'Malley, ranije u srijedu rekao je da je Zollner odstupio zbog prevelikog radnog opterećenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prošle godine Franjo je Povjerenstvu povećao utjecaj kada ga je novim ustavom Svete Stolice smjestio u vatikanski doktrinarni odjel koji presuđuje u slučajevima zlostavljanja, te ovlastio da izradi godišnje izvješće o svećeničkom seksualnom zlostavljanju.

Zollner je u priopćenju osudio nejasne uloge i prakse zapošljavanja te nedefiniran odnos tog tijela i Vatikanskog ureda za doktrinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također se žalio na "neadekvatnu" financijsku odgovornost i odgovornost u donošenju odluka.

Zollner, koji također vodi centar za proučavanje zlostavljanja na rimskom Papinskom sveučilištu Gregoriana, rekao je da ostaje otvoren za razgovore s povjerenstvom te se nada da će ono riješiti svoje probleme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoj odlazak najavio je nekoliko dana nakon što je Franjo ažurirao pravila o postupanju sa spolnim zlostavljanjem u Katoličkoj crkvi, proširivši njihov opseg na laičke katoličke čelnike i navodeći da i maloljetne i odrasle osobe mogu biti žrtve.

Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo