Pravilnik o upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Cipar – otok ljubavi s 340 sunčanih dana godišnje

Cipar je najveći otok u istočnom Mediteranu s čak 340 sunčanih dana. Poznat je i kao otok ljubavi zbog mita da je na njemu rođena jedna od najpoznatijih grčkih božica, božica ljubavi i ljepote Afrodita.

Cipar se smjestio južno od Turske, na raskrižju između Europe, Azije i Afrike, stoga još uvijek obiluje tragovima starih civilizacija – rimskim kazalištima i vilama, bizantskim crkvama i manastirima, osmanskim džamijama i pretpovijesnim naseljima.

Glavna gospodarska djelatnost na otoku je turizam, izvoz odjeće te poslovne usluge i trgovina. Od tradicionalnih obrata još uvijek su razvijeni keramika i vezenje, ali i izrada predmeta od bakra. Cipar je, naime, u antičko doba bio poznat kao jedno od većih nalazišta bakra na Sredozemlju, pa je i latinsko ime kemijskog elementa bakar (Cuprum) dobilo ime po nepravilnom čitanju naziva ovog otoka.

Republika Cipar stekla je neovisnost od Velike Britanije 1960. godine. Samo tri godine kasnije buknuli su međuotočni sukobi između Turaka i Grka. Otok je tako od 1974. de facto podijeljen nakon državnog udara kojeg je podržala vojna hunta u Grčkoj protiv ciparskog predsjednika Makariosa i naknadne intervencije turske vojske. I unatoč brojnim naporima oko ponovnog ujedinjena zemlje, Cipar je ostao podijeljen na Tursku Republiku Sjeverni Cipar i Republiku Cipar.

Ciparska kuhinja predstavlja kombinaciju grčke i turske kuhinje, a bazira se prvenstveno na mesu, salatama i voću. Meso i ribu obožavaju spremiti na roštilju. Obroci im započinju obilnim predjelom mezedes koji je sačinjen od 20 različitih manjih jela. Lokalni sir zove se halloumi. Uz jelo se pije vino i rakije, primjerice ouzo, rakija s anisom, i omiljeno desertno vino commandaria, ili ayran jogurt razrijeđen vodom s malo soli i sušene mente. Omiljeno je i osvježavajuće alkoholno piće od gorkih naranči, filfar.

Od poznatih ličnosti Cipar je iznjedrio pjesnika i pisca Costasa Montisa te pisca Demetrisa Gotsisa. Od kompozitora poznati su Evagoras Karageorgis i Marios Tokas. S Cipra stiže i jedan nobelovac. Radi se o Christopheru Pissaridesu koji je 2010. godine dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju.

Zanimljivosti o ovoj zemlji pogledajte u našoj INFOGRAFICI.

http://file.net.hr/danas/i/swf/EU2013-karta596x500-02.swf

NAZIV ZEMLJE: Cipar

OD KOJE GODINE JE ČLANICA: 2004.

GLAVNI GRAD: Nikozija

BROJ STANOVNIKA: 0,8 milijuna

PROSJEČNA PLAĆA: 989 eura (zadnji podatak po Eurostatu iz 2007. godine)

BDP PO GLAVI STANOVNIKA (U EURIMA): 21,130

EUROZONA: DA

SCHENGEN: NE

NACIONALNO JELO: mezedes, halloumi

NACIONALNO PIĆE: ouzo, commandaria, ayran, filfar

SLAVNI: Costas Montis, Demetris Gotsis, Evagoras Karageorgis, Marios Tokas, Christopher Pissarides

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr