Američka kemičarka Michelle Francl izazvala je pravo pomutnju u Velikoj Britaniji nakon što je sugerirala da bi se šalica čaja mogla poboljšati ako se u nju stavi malo soli. Njezin je prijedlog izazvao pravo čuđenje britanskih medija, a oko svega se morala oglasiti američko veleposlanstvo u Londonu.
Inače profesorica na Fakultetu Bryn Maws u Pennsylvaniji u svojoj je knjizi predložila nekoliko tehnika za savršen čaj, među kojima je dodavanje soli da čaj bude manje gorak. Predložila je i cijeđenje limuna koji pomaže u uklanjanju naslaga na površini vode, a otkrila je i da je pobornica "žustrih umakanja i stiskanja vrećice čaja", piše Washington post.
Ti savjeti nisu dobro sjeli Britancima poznatima po svojoj kulturi ispijanja čaja i ljubavi prema ovom napitku te ih je njezina knjiga poprilično uznemirila.
Sluteći da je na pomolu diplomatski skandal, američko veleposlanstvo u Londonu objavilo je "važnu izjavu vezanu uz kontroverzu oko čaja".
"Čaj je eliksir prijateljstva, sveta veza koja ujedinjuje naše nacije. Ne možemo mirno stajati po strani jer je ovakav nečuven prijedlog prijeti temeljima našeg posebnog odnosa. Stoga uvjeravamo dobre ljude Ujedinjenog Kraljevstva da nezamisliva ideja dodavanja soli britanskom nacionalnom piću nije službena politika Sjedinjenih Država i nikada neće biti", objavilo je veleposlanstvo na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru pa poručilo da će ambasada nastaviti raditi čaj "na pravi način - u mikrovalnoj".
U cijelu priču se uključila i britanska Vlada koja im je brzo odbrusila. "Cijenimo naš poseban odnos, međutim, svim srcem se ne slažemo s tim. Čaj se može raditi samo uz pomoć kuhala za vodu", odgovorili su na društvenoj mreži X.
Skandal se toliko "zahuktao" da je engleska riječ za čaj bila u treningu.
Nije ovo prvi put da Amerikanci "trolaju" Britance spominjanjem mikrovalne pećnice i kuhanja čaja. Radnije je parodija na TikToku o kuhanjima čaja s limunom u prahu i cimetom natjecala britansku vojsku da se uključi u riješi situaciju.
Šalu na stranu, kemičarka Francl je poprilično ozbiljna oko svojih savjeta za čaj. U knjizi "Steeped: Kemija čaja" dokumentira postupke pripreme čaja koji su stari i više od 1000 godina. Između ostaloga, savjetuje korištenje niskih šalica s manjom površinom kako bi čaj dulje ostao topao.
Smatra da je važno i prije zagrijati šalicu, a smatra da je u bolje koristiti toplo mlijeko koje se ulijeva nakon čaja.
POGLEDAJTE VIDEO: U čaju od mente našli tvar zbog koje može zatajiti jetra. Proizvođač umiruje: 'To je 10 puta manje od niske zabrinutosti'