BREXIT: / Merkel obećala Londonu pravedne pregovore

29.3.2017.
19:06
afp, ANDREAS SOLARO
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Britanska premijerka Theresa May potvrdila je u srijedu da je Ujedinjeno Kraljevstvo nakon više od 40 godina pokrenulo proceduru izlaska iz Europske unije, ocijenivši da je riječ o povijesnom trenutku i velikoj prekretnici s koje nema povratka.

Odbijenja britanska želja o paralelnim pregovorima

"Mi kao Europska unija vodit ćemo pregovore koji su pred nama pravedno i konstruktivno. Nadam se da je do istog stalo i Velikoj Britaniji“, rekla je Angela Merkel.

Odbacila je želje britanske premijerke Therese May za paralelnim pregovorima o izlazku iz EU-a i o budućim odnosima.

"Prvo se moramo dogovoriti oko toga kako rasplesti tijesnu povezanost između Velike Britanije i Unije. Tek kad je to pitanje riješeno možemo, i ja se nadam da će to biti uskoro, početi pregovarati o našim budućim odnosima“, rekla je njemačka kancelarka, te iskazala zabrinutost za europske građane koji žive u Velikoj Britaniji.

"Izlazak Velike Britanije iz EU-a za brojne je građane EU-a povezan s brigama vezanim uz vlastitu budućnost. Zato želim da Velika Britanija i EU ostanu prisni partneri“, rekla je Merkel aludirajući i na oko 320.000 njemačkih državljana u Velikoj Britaniji za koje Brexit, kako je rekla, "ne smije predstavljati uskraćivanje prava“.

Pitanje prava ostanka državljana Europske unije u Velikoj Britaniji bit će jedno od najvažnijih poglavlja u pregovorima o budućnosti odnosa Velike Britanije i Europske unije.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali