NIJE PRAVOMOĆNO / Bivši šef Audija Rupert Stadler proglašen krivim za prijevaru. Prijeti mu kazna od 1,1 milijun eura

Image

Stadler je priznao da je prekasno zaustavio prodaju manipuliranih automobila. Stadler je priznao da nije uspio zaustaviti softver za varanje u vozilima prodanim u Europi nakon što je skandal prvi put izbio u Sjedinjenim Državama 2015. godine

27.6.2023.
12:08
VOYO logo

Okružni sud u Münchenu osudio je u utorak bivšeg šefa Audija Ruperta Stadlera na uvjetnu zatvorsku kaznu od godinu i devet mjeseci proglasivši ga krivim za prijevaru u dugotrajnom suđenju o emisijama dizelskih goriva.

Njegova dva suoptuženika, bivši voditelj razvoja motora Wolfgang Hatz i bivši vodeći inženjer identificiran samo kao P., također su dobili uvjetne kazne za prijevaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazne još nisu pravomoćne, a sva trojica optuženih priznala su krivnju. Ovo su prve kaznene presude u Njemačkoj u skandalu s ispušnim plinovima dizelaša otkrivenom 2015. godine, koji je uzdrmao čitavu automobilsku industriju i napravio milijarderske štete.

Hatz i P. priznali su da su manipulirali dizelskim motorima koji su prošli testove emisije u kontroliranim uvjetima, ali su ispuštali više dušikovih oksida nego što je dopušteno pri normalnoj uporabi na cesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stadler je priznao da je prekasno zaustavio prodaju manipuliranih automobila.

Državni odvjetnik već je pristao na uvjetne novčane kazne za Stadlera i P. u sklopu nagodbe na suđenju, ali je u slučaju Hatza tražio zatvorsku kaznu bez uvjetne kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stadler se suočava s kaznom od 1,1 milijun eura, dok bi Hatz morao platiti 400.000 eura, a P. 50.000 eura.

Stadler je priznao da nije uspio zaustaviti softver za varanje u vozilima prodanim u Europi nakon što je skandal prvi put izbio u Sjedinjenim Državama 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priznao je da nije intervenirao nakon što je postao svjestan manipulacije testovima emisija.

Ostala dvojica optuženih suočena su s težim optužbama da stoje iza manipulacija na velikim dizelskim motorima za Audi, Volkswagen i Porsche.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO:

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo