NIŠTA NIJE ODLUČENO

BEZ ODLUKE O IZRUČENJU: Puigdemont ponovno pred belgijskim sudom 4. prosinca

Sudac u Belgiji do sredine prosinca neće donijeti odluku o izručenju predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta i četvero članova njegove vlade optuženih u Španjolskoj za pobunu koji se pred sudom u Bruxellesu ponovno moraju pojaviti 4. prosinca, rekao je u petak Puigdemontov odvjetnik.

Belgijski sudac je u petak popodne primio Puigdemonta i četvero ministara njegove regionalne vlade no pozvao ih je da ponovno dođu dati izjavu 4. prosinca. Nakon što tada budu saslušani, u roku od osam do deset dana sud mora odlučiti hoće li ih Belgija izručiti Španjolskoj.

“Ponovo ćemo doći 4. prosinca… danas nije ništa odlučeno”, rekao je odvjetnik Paul Bekaert novinarima ispred suda u Bruxellesu.

Belgijskom sucu potrebno je dodatno vrijeme kako bi proučio optužbe o njihovom zajedničkom odlasku u Belgiju, udruživanju i zavjeri protiv Španjolske, pa je zato odgodio saslušanje.

Pobuna protiv države

Puigdemont i katalonski dužnosnici optuženi su u Španjolskoj za pobunu protiv države, neposluh i korištenje javnog novca za organiziranje referenduma na temelju čijeg rezultata su u parlamentu 27. listopada izglasali uspostavljanje nezavisne republike Katalonije. Nakon toga su otišli u Belgiju te se nisu pojavili na saslušanju na sudu u Madridu. Zbog toga je španjolsko pravosuđe raspisalo uhidbeni nalog.

SVRGNUTI KATALONSKI VOĐA PREDAO SE BELGIJSKIM VLASTIMA: Puigdemontu prijeti 30 godina zatvora zbog pobune

Španjolski premijer Mariano Rajoy, koji se nalazi na sastanku u švedskom Goteborgu, rekao je u petak kako se vlade drže po strani kada je riječ o pravosuđu. “Belgijsko i španjolsko pravosuđe su nezavisni i vlade tu nemaju što raditi”, odgovorio je na pitanje novinara.

Španjolska vlada raspustila je katalonsku vladu 28. listopada te preuzela upravljanje katalonskom administracijom do 21. prosinca za kada je raspisala prijevremene izbore u Kataloniji.

Povratak na Net.hr