BESMRTAN? ‘Već sam dvaput bio mrtav, i imam loše vijesti: / tamo nema ničeg, samo mrak’

Student iz Švedske tvrdi da je iskusio smrt ne jednom, već dva puta, a priča je zaživjela na Redditu.

27.2.2015.
11:11
VOYO logo

U online intervjuu "Ask me Anything" Redditov korisnik r00tdude, kojega je Daily Mail identificirao pod imenom Sasha Eliasson iz Stockholma, objasnio je kakav je to osjećaj kad si klinički mrtav.

Eliasson, 22-godišnji student na KTH Kraljevskom institutu za tehnologiju, bio je mrtav dva puta po oko dvije minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov prvi "prelazak u carstvo mrtvih" navodno se dogodio u lipnju 2014. godine kada je sudjelovao u prometnoj nesreći s motociklom.

Eliasson je nakratko "umro" i drugi put nekoliko mjeseci kasnije kada se predozirao tabletama protiv bolova nakon operacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj mladić, koji je sebe opisao kao dugogodišnjeg ateista, rekao je da je oba puta doživio 'samo crnu prazninu' lišenu bilo kakve misli o svijesti.

Svoje iskustvo opisao je i kao "kratak san bez snova" i dodao da je shvatio da je bio umro tek kada su mu liječnici to saopćili, jer su bili obvezni da mu to kažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa da, ti si bio mrtav na par minuta, samo za tvoju informaciju" hahaha ", napisao je.

Eliasson se nada da će na koledžu diplomirati do 2018. godine, ali njegov cilj u životu, danas nakon iskustva smrti, je da se zabavi i drugima učini život boljim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osobni uspjeh neće mi biti važan jednom kad budem mrtav", rekao je korisnicima Reddita. "Jedina stvar koja će živjeti nakon moje smrti bit će moj utjecaj na ljude koji su još uvijek živi."

On je također otkrio da mu je sada, kada je već dvaput umro, mnogo lakše da se nosi sa svojom smrtnošću i prihvati predstojeći kraj kao nešto dano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve što trebate učiniti je prihvatiti da je smrt ono što zapravo jest, dio života, i onda ćete shvatiti da to nije ništa čega se trebate bojati", rekao je on. "Nakon što umreš, to je to, gotovo je!"

Obje smrti koje je iskusio, opisao je kao "kratke snove bez snova", a kada se probudio, osjećao se kao da je spavao dugo vremena, premda je u stvarnosti to trajalo jako kratko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o tome što je osjetio kad je umro, on je odgovorio da je to bilo kao da je netko okrenuo prekidač za uključivanje/isključivanje.

On je dodao da je oba iskustva osjetio otprilike isto, s jedinom razlikom što se u nesreći s motociklom sjetio sekundi koje su prethodile nesreći prije nego je sve oko njega "zacrnilo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

G. Eliasson također dovodi u pitanje priče drugih ljudi koji svjedoće o tome da su bili svjesni tijekom svoje kliničke smrti.

"Mislim da su u njihovim slučajevima njihovi umovi još uvijek bili aktivni. Ono što su doživjeli bila je samo neka vrsta sna."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eliasson je na Redditu rekao da, unatoč tome što je bio na pragu smrti prije svoje 23 godine, ipak nije promijenio svoje mišljenje o Bogu i religiji.

"Uvijek sam bio ateist, ali uvijek se mali dio mene nadao da postoji Bog ili nebo ili nešto veće od nas", rekao je on. "Ja sam još uvijek ateist i sada znam da ne postoji takva stvar kao što je Bog i Nebo. Barem ne za mene".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o svom današnjem odnosu prema smrti, Elasson je rekao da se on sada boji smrti manje nego ikada prije.

"Sada znam da smrt nije ništa gore nego spavanje. Kad umreš, ti jednostavno prestaješ postojati, zbog čega brinuti?", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo