BERLUSCONI ŠOKIRAO IZJAVOM U JUTARNJEM PROGRAMU: / 'Hladni rat je završen 2002. godine i ja sam zaslužan za to'

Hladni rat je završio padom Berlinskog zida 1989. i raspadom Sovjetskog Saveza 1991. godine, no bivši talijanski premijer ima svoje mišljenje

15.2.2018.
14:19
AFP

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi u četvrtak je rekao da je bio ključni arhitekt dovršetka Hladnog rata.

“Kad sam bio u vladi 2001., javno sam rekao da želim dovršiti Hladni rat koji je tad trajao već 50 godina i bio velika muka”, rekao je čelnik bloka desnog centra u jutarnjoj televizijskoj emisiji.

Summit NATO-a u Rimu

To bi iznenadilo mnoge povjesničare koji smatraju da je Hladni rat završio padom Berlinskog zida 1989. i raspadom Sovjetskog Saveza 1991. godine. No Berlusconi kaže da je taj sukob završio u svibnju 2002. na summitu NATO saveza u Rimu na kojemu su bili prisutni američki predsjendik George W. Bush i ruski predsjednik Vladimir Putin.

“I uspio sam (dovršiti Hladni rat) jer ovdje u Rimu, u Pratici di Mare (zračnoj vojnoj bazi), sam 2002. uvjerio Busha i Putina, koristeći sve svoje talente za prijateljske odnose, da dovrše Hladni rat”, istaknuo je političar.

Čovjek koji je vodio četiri vlade

Dodao je kako je to učinjeno “potpisivanjem sporazuma s NATO-om o suradnji između Rusije i tog saveza u mnogim sektorima, počevši od ilegalne trgovine drogom i oružjem”. Taj je summit završio deklaracijom o odnosima između NATO-a i Rusije koji su pružili mehanizme za međusobne konzultacije i suradnju.

Očekuje se da će konzervativni savez Berlusconijeve stranke Forza Italia i njegovih desničarskih saveznika u Sjevernoj Ligi i Braći Italije osvojiti najviše zastupničkih mjesta na izborima 4. ožujka, no ankete pokazuju da im to vjerojatno neće biti dovoljno za apsolutnu većinu. Berlusconi (81) je između 1994. i 2011. vodio četiri vlade i tvrdi da je tijekom tog razdoblja Italija bila poštovanija u međunarodnoj zajednici nego što je to bila pod koalicijama lijevog centra.

Možda će te zanimati

ČUDNOVAT ŽIVOT ZG UHLJEBA /

Insajder otkriva detalje 'radnog' dana: 'Gledaju NBA i koštaju nas 50 milijuna kuna. Očekivao sam više od Tomaševića'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali