Traže avanturu i žele upoznati nove, zanimljive ljude

U Njemačkoj se i ove godine ponovno organizira natječaj u autostopiranju u kojem sudjeluje stotinu mladih. Oni sredinom kolovoza kreću na put iz Würzburga, a odredište im je Ohridsko jezero u Makedoniji.

Lena Muckermann veseli se svom prvom putovanju auto-stopom. Ova 24-godišnja studentica iz Dortmunda će ovog ljeta zajedno s još stotinu drugih mladih ljudi krenuti na put od Würzburga do Makedonije. Njihovi palčevi će im slijedećih tjedana takoreći poslužiti kao neka vrsta putne karte – za ulazak u automobil stranih ljudi, piše Deutsche Welle.

Ovakva zajednička putovanja i natjecanja stotine mladih iz Europe, tko će najbrže autostopom stići do cilja, održavaju se još od 2008. godine. Prošle su godine auto-stopom putovali po Poljskoj.

“Kada netko putuje auto-stopom to ne znači da taj netko u prvom redu želi što jeftinije stići od točke A do točke B. Auto-stoperi prije svega traže avanturu i žele upoznati nove, zanimljive ljude – od milijunaša do samohranih majki”, kaže Marco Weber, jedan od organizatora ovih putovanja. Njegovo mišljenje dijeli i Lena, studentica iz Dortmunda. Ona dodaje kako avanturu čini i činjenica da “nikad ne znate u čiji automobil ulazite, tko je ta osoba…”.

Opasnost i avantura

No, upravo taj detalj u sebi skriva opasnosti.
“O tome sam već čula od drugih. Roditelji i poznanici su mi već pričali svakojake stravične priče o otmicama ili silovanjima auto-stopera”, kaže Lena.

Međutim, unatoč tome ona ne želi da joj ovakve priče pokvare znatiželju i radost uoči putovanja koje počinje 16. kolovoza ove godine.

“Ja ionako nikada ne bih sama stopirala”, kaže ona. Kako bi povećali sigurnost, tijekom ovih natjecanja auto-stopera vrijedi pravilo da nitko ne smije auto-stopirati sam već najmanje u dvoje – najbolje u mješovitim muško –ženskim parovima.

Seksualna ovisnost

“Naime još uvijek prizor žene koja stoji sama uz rub ceste, u mnogim društvima sugerira i seksualnu otvorenost, odnosno, mnogi misle da im ta žena automatski stoji na raspolaganju”, kaže Weber.

Ostali načini sigurnosti putnika

Organizatori ovog putovanja brinu se i na druge načine za sigurnost putnika. Marco Weber primjerice šalje sms poruku s registracijskim brojem automobila u kojem se nalazi. Tako njegovi prijatelji uvijek mogu znati s kime se trenutno nalazi.

No, kako kaže još bolji osjećaj sigurnosti mu pruža i činjenica da uvijek on sam može odlučiti o tome hoće li ući u nečiji automobil ili ne. Ukoliko mu se vozač ili automobil učine čudnim, tada ne ulazi u vozilo.

“Na odmaralištima uz cestu pristupam ljudima i pitam ih mogu li me povesti. Tako vrlo brzo dobijem osjećaj za neku osobu”, kaže on. Njegov stav zapravo potvrđuje i staru mudrost i pravilo auto-stopera: Ostani toliko dugo stajati dok ne dobiješ dobar osjećaj da možeš ući u nečiji automobil.

http://www.dw.de/autostopom-do-makedonije/a-17720638

Povratak na Net.hr