VELIKA ANKETA NET.HR-a

AMERIKA I SVIJET SE TRESU OD STRAHA: Evo što je Trump obećao da će učiniti kao predsjednik

Izabrani američki predsjednik Donald Trump rekao je u srijedu da će zaliječiti najdublje rane nacije i biti predsjednik svih Amerikanaca.

“Obvezujem se svakom stanovniku ove zemlje da ću biti predsjednik svih Amerikanaca”, obećao je Trump u pobjedničkom govoru.

No predsjednička kampanja ovog milijardera i bivše televizijske zvijezde bila je prepuna trijumfa i poraza, a cijelo to vrijeme njegova ljubav prema hiperbolama nikad nije oslabljela.

Kako je sam rekao, s njim u Bijeloj kući, njegove će pristaše “toliko pobjeđivati” da će im uskoro biti “zlo od silnih pobjeda”.

Sve o američkim izborima pročitajte OVDJE

Uobičajeno je tijekom američkih predsjedničkih izbora da kandidati izlože viziju svog prvog mandata u Bijeloj kući. No odlučan da postane “najveći”, Trump je “timeline” svojih prijedloga skratio sa stotinu na samo jedan jedini dan. U prošlomjesečnom obraćanju u Gettysburgu, Trump je sklopio svojevrsni “ugovor s američkim narodom” u kojem tvrdi da će svoj mandat početi “vrlo zaposlenim prvim danom”. Zatim je detaljno nastavio objašnjavati prvih 24 sata u kojima želi izbrisati svaki trag Obaminog predsjedovanja i vratiti Ameriku na protekcionističku i nacionalističku stazu.

TRUMP POBIJEDIO, SVIJET U ŠOKU! KOMENTAR: Noćas se raspao Zapad kakav smo poznavali i htjeli, što slijedi?

Imigracija

Trumpova retorika po pitanju imigracije definirala je njegovu predsjedničku kampanju. Trump je u jednom trenutku pozvao da Sjedinjene Države deportiraju sve ilegalne imigrante, potez koje su stručnjaci ocijenili nemogućim, ali i opasnim za američku ekonomiju koja bi izgubila priličan broj radne snage. Trump je potiho od svoje kontroverzne inicijative odustao, ali je umjesto nje predložio da se istog trenutka započne proces deportacije svih ilegalnih imigranata s kriminalnim dosjeom. Prema posljednjim studijama takvih je u SAD-u manje od 168.000, dok je Trump na sav glas spominjao brojku od dva milijuna.

MEXICO-US-TRUMP

Također je protiv imigracije iz zemalja pogođenih terorizmom. Sirija bi sigurno bila na toj listi.

I na kraju, Trump je za izgradnju zida prema Meksiku. Iako se to neće dogoditi njegovog prvog radnog dana u Ovalnom uredu, sigurno je da će Trumpova administracija u jednom trenutku “progurati” prijedlog zakona da se na južnoj američkoj granici uz Meksiko izgradi zid. Detalji o ovom prijedlogu još uvijek nisu poznati.

PLJUŠTE REAKCIJE NA TRUMPOV IZBOR: Njemačka u panici, Kina poručuje: ‘To se događa kad imate demokraciju’

Reforma Washingtona

Trump je obećao da će “isušiti močvaru” u Washingtonu. U jednom od najpoznatijih govora tijekom svoje predsjedničke kampanje, republikanski kandidat je kazao da će “smanjiti utjecaj korupcije”. Trump je u govoru u Gettysburgu, mjestu gdje je 1863. Abraham Lincoln održao svoj poznati govor, obećao da će američki predsjednik “izabran od strane američkog naroda, ponovno raditi za američki narod”.

Njegove reforme uključuju konstitucionalni amandman kako bi se kongresnicima nametnula ograničenja na mandate i petogodišnju zabranu svim djelatnicima Bijele kuće i Kongresa da postanu lobisti nakon odlaska iz državne službe.

The White House On Election Day

Trgovina

Trump ne želi nastaviti tradicionalnu republikansku politiku slobodne trgovine, već želi zatvoriti američke ekonomske granice. Trump je kazao da će odmah tražiti ponovne pregovore oko Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) između SAD-a, Kanade i Meksika. Također bi ukinuo članstvo u transatlantskom partnerstvu, kontroverznom trgovinskom dogovoru sa 12 zemalja. Cilj tog dogovora je produbiti ekonomske veze između nacija, pritom smanjujući ekonomske namete, dok kritičari tvrde da će on intenzivirati konkurenciju između radnih snaga tih država.

Vanjska politika

Donald Trump je rekao kako kao predsjednik možda neće garantirati zaštitu prijateljskim NATO članicama ukoliko se nađu pod napadom. U intervjuu nedugo prije republikanske konvencije, Trump je rekao da bi Amerika pomogla samo onim članicama koje su ispunile svoje “obveze” unutar samog Saveza. To je prvi slučaj nakon Drugog svjetskog rata da kandidat za američkog predsjednika sugerira da će SAD svojim saveznicima postaviti uvjete ako žele da stanu u njihovu obranu. Trump je također zaprijetio da će povući američke vojnike iz Europe i Azije ako te saveznice ne plate više za američku zaštitu. Što se tiče Sirije, Trump je često mijenjao mišljenje. Prema posljednjem, Trump je implicirao da je sirijski diktator Bašar al-Asad “manje od dva zla” u usporedbi sa sirijskim pobunjenicima koje Amerika trenutno podržava i financira. Također, obećao je da će bombardirati Islamsku državu u Siriji i Iraku.

PUTIN PRVI ČESTITAO TRUMPU NA POBJEDI: Evo što je ruski predsjednik napisao u poruci

TKO JE DONALD TRUMP: Zanimljivi detalji iz života novog američkog predsjednika

isis2

Energetski sektor i zaštita okoliša

Trump planira ukinuti milijarde dolara koje SAD trenutno plaća UN-ovom programu za borbu protiv klimatskih promjena. Rekao je da bi taj novac preusmjerio na infrastrukturne projekte u Americi. Sporazum o klimatskim promjenama, postignut u prosincu prošle godine u Parizu, potpisalo je više od 195 zemalja. Također je obećao da će ukinuti restrikcije na “fracking” i povećati američku proizvodnju nafte i plina. Uz to, Trump želi odobriti naftovod Keystone XL iz Kanade. Suvišno je reći da ekolozi nisu baš sretni.

US-ENERGY-FRACKING-ENVIRONMENT

Izbrisati Obamu iz povijesnih knjiga

Jedan od prvih Trumpovih poteza bit će izbrisati učinke Obaminog predsjedovanja Amerikom.

Republikanac je obećao da će poništiti svaku “izvršnu akciju, memorandum i zapovijed koju je Obama izdao”.

Jedan od zakona koji će se naći na Trumpovom udaru je i popularni Obamacare, odnosno reforma zdravstvenog sustava koja je osigurala zdravstveno osiguranje za 12,7 milijuna siromašnih Amerikanaca. No taj je potez istovremeno povisio premije dijelu američkog naroda koji nije bio obuhvaćen vladinom pomoći. Trump je rekao da će taj sustav zamijeniti drugim, “Health Savings Accounts”. Ovaj bi plan dao više ovlasti saveznim državama u samostalnoj raspodijeli fondova, no i dalje nije objašnjeno kako bi se Trumpov plan točno razlikovao od Obaminog.

SLOVENKA POSTALA AMERIČKA PRVA DAMA: Melania već slavi, preimenovala je svoje profile u: ‘FIRST LADY’

US-POLITICS-TRIBAL NATIONS CONFERENCE-OBAMA

Povratak na Net.hr