AMERIČKI LIJEČNIK CIJEPIO LJUDE PREKO REDA: / Iako je sve evidentirao, dobio je otkaz i optužnicu za krađu cjepiva

Image

Liječnik iz Houstona cijepio je 10 starijih i kronično oboljelih osoba mimo rasporeda cijepljenja s dozama kojima bi uskoro istekao rok trajanja zbog čega je dobio otkaz i optužnicu za krađu

11.2.2021.
13:24
Play logo

Liječnik iz Houstona, 48-godišnji Hasan Gokal, dobio je otkaz nakon što je cijepio kronično oboljele osobe i svoju suprugu preostalim dozama iz otvorene bočice Modernina cjepiva. Ostalo mu je 10 doza kojima je istjecao rok trajanja unutar šest sati. Stoga je nazvao poznanike i neke ljude za koje je čuo da su kronično bolesni te ih pozvao u svoj dom. Među njima su bile jedna nepokretna osoba, 80-godišnjakinja s demencijom i majka s djetetom koje ima respiratornih problema. Netom prije isteka roka trajanja, Gokal je posljednju dozu dao svojoj supruzi koja pati od ozbiljne plućne bolesti.

Image
BORAS I NJEGOVA SUPRUGA CIJEPILI SE IAKO SU NEDAVNO PREBOLJELI KORONU: /

Iz KBC-a objasnili kako se to dogodilo

Image
BORAS I NJEGOVA SUPRUGA CIJEPILI SE IAKO SU NEDAVNO PREBOLJELI KORONU: /

Iz KBC-a objasnili kako se to dogodilo

Sve je uredno evidentirao

Sve se dogodilo 29. prosinca, kada je Gokal nadgledao cijepljenje zdravstvenih djelatnika. Tempo je bio usporen i nije cijepljeno više od 250 osoba. Pred kraj cijepljenja medicinska je sestra otvorila još jednu bočicu, ali je nije iskoristila, pa je Gokal okrenuo nekoliko telefonskih brojeva te cijepio deset ljudi. Sljedećeg je jutra predao svu evidenciju o cijepljenju te obavijestio nadređene o svom činu uz obrazloženje zbog čega je tako postupio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nekoliko dana kasnije nadzornik bolnice ga je pozvao i upitao je li primijenio 10 doza cjepiva izvan rasporeda. Odgovorio je potvrdno i odmah dobio otkaz. Rečeno mu je da je prekršio protokol te da je trebao preostale doze vratiti u ured ili ih baciti, što nije želio učiniti, piše The New York Times.

Da stvar bude gora, osim što je dobio otkaz u državnoj službi, optužen je i za krađu 10 doza cjepiva, ukupne vrijednosti 135 dolara. Iako je sudac odbacio optužbu kao neutemeljenu, tužitelji su odlučili prebaciti postupak na višu razinu. "Sve mi se srušilo. Bože, to je bio najgori trenutak u mom životu", rekao je Gokal novinarima.

Dvosmislene smjernice

No, čini se kako su u Gokalovom slučaju presudile dvosmislene javnozdravstvene smjernice o korištenju cjepiva. Naime, svega tjedan dana prije tog događaja, 22. prosinca, Gokal je sudjelovao na online sastanku na kojem su državni službenici liječnicima objašnjavali primjenu cjepiva Moderne. Naveli su kako se s 10 do 11 doza u bočici treba cijepiti unutar šest sati nakon otvaranja, jer nakon toga ističe rok valjanosti. Smjernica je bila da se najprije cijepe zdravstveni djelatnici, a zatim kronični bolesnici i osobe starije životne dobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječnik je cijepio upravo starije i kronične bolesnike, a postupio je i prema naputku s videokonferencije na kojoj je rečeno da se kasnije trebaju cijepiti svi ostali, jer "ne smije propasti ni jedna doza."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gokal sada volontira u neprofitnoj zdravstvenoj klinici za one bez zdravstvenog osiguranja, njegova supruga ima problema sa spavanjem, a djeca su zabrinuta. Iz bolnice su mu poručili da se ne vraća dok njegov slučaj ne bude riješen.

Play logo

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj i svijetu iz minute u minutu možete pratiti OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo