Više od 11 000 ljudi je pohađalo 2009. tečajeve koje nudi sveučilište Gelato iz Bolonje što je skoro dvostruo više nego u 2008. Studenti iz cijelog svijeta su bili spremni izdvojiti po 700 eura za tjedan dana učenja tajni sladoledarstva.
U institutu Gelato teže savršenstvu u izradi sladoleda, a studenti praksu obavljaju u laboratoriju s najsuvremenijom opremom koja omogućava manipuliranje sladoledom na molekularnoj razini.
Osim savladavanja spremanja sladoleda poznatih aroma (čokolada, vanilija), zadaci su budućim sladoledarima da nauče spravljati neobične okuse poput sladoleda od crvenog vina, maslinovog ulja, parmezana i bosiljka.
"U Kini ekspirementiraju s sladoledom koji ima okus ribe." rekao je ravnatelj sveučilišta, Patrick Hopkins.
"Gelato je baza za sve okuse, može se prilagoditi svim kulturama. Najčudniji koji sam probao u školi bio je sladoled od kruške s parmezanom, limunom i bosiljkom."
Sveučilište financira Carpigiani, kompanija koja drži više od 70 posto svjetskog tržišta aparata za izradu sladoleda.
"Prijave su nam se povećale za 89 posto. Sve je više i više ljudi koje pogađa ekonomska kriza i žele si stvoriti drugačiju budućnost." izjavio je Hopkins.
"Veliki dio naših studenata su stariji poslovni ljudi koji su se našli bez posla, a izvan Italije nema sladoledarni na svakom uglu."
U školi se održava šest tečajeva, od početničkog do naprednog, u kojima se podučava umjetnost izrade sladoleda.
Da bi se dobio savršeni gelato, mora se dobiti ravnoteža između masnoća iz mlijeka i šećera u voću i čokoladi. Veličina kristala leda je također vrlo važna, tako da kristali ne bi trebali biti veći od jednog mikrona (0.0001 cm), jer onda će sladoled biti kremastiji.