Svi žele na sveučilište Gelato!
Talijansko sveučilište Gelato u Bolonji je postalo pravi recesijski hit. Zbog otkaza koji se dijele šakom i kapom, u školi za sladoledare se broj studenata povećao za skoro 100 posto.
Više od 11 000 ljudi je pohađalo 2009. tečajeve koje nudi sveučilište
U institutu Gelato teže savršenstvu u izradi sladoleda, a studenti praksu obavljaju u laboratoriju s najsuvremenijom opremom koja omogućava manipuliranje sladoledom na molekularnoj razini.
Osim savladavanja spremanja sladoleda poznatih aroma (čokolada, vanilija), zadaci su budućim sladoledarima da nauče spravljati neobične okuse poput sladoleda od crvenog vina, maslinovog ulja, parmezana i bosiljka.
"U Kini ekspirementiraju s sladoledom koji ima okus ribe." rekao je ravnatelj sveučilišta, Patrick Hopkins.
"Gelato je baza za sve okuse, može se prilagoditi svim kulturama. Najčudniji koji sam probao u školi bio je sladoled od kruške s parmezanom, limunom i bosiljkom."
Sveučilište financira
"Prijave su nam se povećale za 89 posto. Sve je više i više ljudi koje pogađa ekonomska kriza i žele si stvoriti drugačiju budućnost." izjavio je Hopkins.
"Veliki dio naših studenata su stariji poslovni ljudi koji su se našli bez posla, a izvan Italije nema sladoledarni na svakom uglu."
U školi se održava šest tečajeva, od početničkog do naprednog, u kojima se podučava umjetnost izrade sladoleda.
Da bi se dobio savršeni gelato, mora se dobiti ravnoteža između masnoća iz mlijeka i šećera u voću i čokoladi. Veličina kristala leda je također vrlo važna, tako da kristali ne bi trebali biti veći od jednog mikrona (0.0001 cm), jer onda će sladoled biti kremastiji.