Svečanost tjestenine

Šest različitih umaka u kombinaciji sa tjesteninom koju izaberete spasiti će vas "vruće" kuhinje, jer sve ih možete načiniti unaprijed i poslužiti hladne.

26.6.2000.
15:53
VOYO logo

Morski umak
Pripremite (za 6 osoba): 1,80kg plodova mora (školjki kućica, dagnji, muzgavaca, 1 veliku glavicu luka, 3 režnja češnjaka, 1 svežnjić peršinovog lišća, suho bijelo vino, ulje, sol i papar.
Iščetkajte školjke pod mlazom hladne vode, te zagrijavajte sa 1 žlicom ulja i 1 režnjem češnjaka da se ljuske otvore. Izvadite školjke, pa u istom soku ispirajte očićene, narezane muzgavce. Primiješajte nasjeckani luk i preostali češnjak, te zalijte sa 1 dl ulja. Neka se pirja nekoliko minuta. Umiješajte skuhanu tjesteninu, dotjerajte okus i primiješajte nasjeckani peršin.

Pikantni umak
Pripremite (za 6 osoba): 25 dag rajčica, 2 režnja češnjaka, 4 krupnija mlada luka, 2 svježa crvena feferona, 2 slana inčuna iz konzerve, 1 žlicu kapara, 1 svježnjić peršinovog lišća, ulje papar, sol

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oljušteni češnjak nasjeckajte s ispranim inćunima. Mladi luk oljuštite, narežite na komade, pa ispržite sa 3 žlice ulja na vrlo niskoj temperaturi. Primiješajte češnjak i inčune, sitno nasjeckane feferone i narezane rajčice. Kuhajte na visokoj temperaturi 5 minuta. Umiješajte kapare i nastavite kuhati još 5 minuta. Maknite sa štednjaka, dosolite, popartite i primješajte nasjeckani peršin.

Povrtni umak
Pripremite (za 6 osoba): 1 zelenu papriku, 1 svijetlu papriku, 1 tikvicu, 1 mali patlidžan, 1 kocku juhe, 1 veliku glavicu luka, 20 dag gustog soka od rajčice, sol, papar, listiće bosiljka;

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve povrće operite, očistite i narežite. Posolite i ostavite 15 minuta. Paprike nemojte soliti, nego ih narežite na kocke, pa pržite s lukom, narezanim na kolutove. Kad povrće dobije boju, primiješajte ocijeđene patlidžane i tikvice. Miješajte na visokoj temparaturi, zalijte sokom od rajčica. Smanjite temperaturu, namrvite u jelo kocku juhe i poklopite. Kuhajte 20 minuta, često miješajući. Ako treba, dolijevajte vode. Začinite solju, paprom i usitnjenim bosiljkom.

Umak s malinama
Pripremite: (za 6 osoba) 1 mali krastavac, 12 dag rajčica, 10 zelenih maslina, 15 dag crnih maslina, 1 svježnjić peršinovog lišća, 1 svežnjić svježeg mravinca (origana), 2 režnja češnjaka, 2 žlice naribanog sira, 7 žlica maslinovog ulja, sol, papar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oguljene rajčice miješajte na ulju nekoliko minuta na visokoj temperaturi. Primiješajte mljevene crne masline, nasjeckani češnjak i začinsko bilje. Dodajte još narezane krastavce i maknite sa štednjaka. Umiješajte sir, zelene masline, sol i papar.

Umak s češnjakom
Pripremite (za 6 osoba): 10 režnjeva češnjaka, 1 malu glavicu luka, 1 svežnjić peršinovog lišća, 5 listova bisiljka, 1 žlicu nasjeckanog vlasca, 2 slana inčuna iz konzerve, 5 listića metvice, 2 dl maslinovog ulja, worchester umak, sol, papar

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oljuštite češnjak, pa 4 zgnječite da dobijete sok, a druge narežite na što tanje ploškice, te sve skupa umiješajte u ulje. Primiješajte svo nasjeckano začinsko bilje i inčune. Začinite ljutim umakom, po potrebi dodajte soli i papra. Dobro promiješajte. Neka umak odleži najmanje 2 sata prije posluživanja.

Dvobojni umak
Pripremite (za 4 osobe): 1 svežnjić bosiljka, 2 režnja češnjaka, 2 žlice naribanog ovčjeg sira, 2 žlice naribanog parmezana, 15 dag (zelenih) mahuna, 2 tvrde rajčice, ulje, sol, 32 dag tankih rezanaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skuhajte očišćene i narezane mahune, ocijedite ih, malo nauljite i ostavite da se ohlade. Operite i obrišite listiće bosiljka i narežite ih. Mikserom ih miješajte zajedno s oljuštenim češnjakom, obje vrste sira i 2-3 žlice vode u kojoj se kuhaju rezanci. Pomalo dolijevajte ulje da dobijete gustu smjesu. Pomiješajte s mahunama i rajčicama, narezanim na kockice. Posolite, popaprite.

HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo